Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklisté pozor!

Osm nehod cyklistů v Královéhradeckém kraji za uplynulý víkend 

O tomto víkendu se stalo na silnicích v Královéhradeckém kraji celkem osm nehod za účasti cyklistů. Ve třech případech utrpěli cyklisté těžké zranění a ve třech lehké zranění. Jeden cyklista způsobil nehodu pod vlivem alkoholu. Hradečtí dopravní policisté u něho naměřili 1,86 promile alkoholu. Naštěstí při střetu s chodcem  nezpůsobil sobě ani chodci žádné zranění.
V šesti případech si za nehodu mohli sami cyklisté svojí nepozorností, neopatrností nebo přeceněním sil. Pouze ve dvou případech byla příčina na straně řidičů motorových vozidel.
Mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem pravděpodobně řidič autobusu nedodržel bezpečný odstup od cyklisty, který následkem kolize upadl a způsobil si těžké zranění (celý článek zde). V druhém případě motorista v Jaroměři nedal přednost zprava přijíždějícímu cyklistovi, který  nárazem upadl a zranil se na hlavě. Tento cyklista však porušil také zákon, protože je nezletilý a na kole jel bez cyklistické helmy.

Policisté vyzývají všechny cyklisty, aby jezdili opatrně, dodržovali pravidla silničního provozu, kolo a své oblečení vybavili reflexními doplňky a za snížené viditelnosti používali přední i zadní osvětlení. Cyklisté jedoucí po cyklostezce by si měli uvědomit, že musí dávat přednost projíždějícím automobilům. Na křižovatkách je lepší z kola slézt a silnici přejít až po řádném prověření, že v blízkosti nejede žádné auto. Měli by si také uvědomit, že používání cyklistické přilby je nejen povinností pro děti a mládež do 18 let, ale je vhodné  i pro všechny ostatní.
 
Od začátku září dopravní policisté i policisté z Preventivně informačního oddělení rozdávají cyklistům letáčky "CYKLISTICKÉ DESATERO", kterými chtějí  připomenout, jak správně jezdit na kole, aby dojeli do svého cíle bez nehody.
 
por. Iva Kormošová
5.9.2011, 13.00

vytisknout  e-mailem