Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cyklistická přilba může zachránit život, někteří ji ale nenosí

KRAJ - Cyklisté zaplnili silnice i cyklostezky, začíná jim sezóna. 

Minulý pátek projížděl před šestou hodinou ráno 30letý řidič v osobním vozidle Škoda Felicia po rovné silnici v Litoměřické ulici v České Lípě ve směru od Kvítkova do centra, když vlivem únavy usnul a přejel do protisměru. Zde najel na chodník a přitom ještě narazil do cyklisty jedoucího v protisměru. Pětapadesátiletý muž po střetu dopadl částečně na střechu a čelní sklo felicie a potom spadl na silnici. Při této nehodě utrpěl těžké poranění v oblasti horního trupu, které si vyžádá dlouhodobou specializovanou léčbu. V této souvislosti už policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za který pachateli hrozí až čtyřletý pobyt za mřížemi.nehoda 27. 4. 2018nehoda 27. 4. 2018

Cyklista měl v tomto případě přeci jen trochu štěstí, a to v tom, že ačkoliv nepoužil cyklistickou přilbu, vyvázl z krkolomného pádu  "jen" s otřesem mozku a nerozbil si při něm lebku. Ačkoliv zákon neukládá cyklistům starším osmnácti let nosit cyklistickou přilbu při jízdě na kole, nosit by jí měli. Chrání si tak své zdraví a svůj život. Nikdy nevíte, kdy se vlivem nejrůznějších faktorů ocitnete v nebezpečí života, kdy o něm zda ho ztratíte,  nebo přežijete, rozhodne jen to, zda  máte na hlavě cyklistickou přilbu. Mnoho cyklistů, které v rozhodujícím okamžiku nechránila , v lepším případě skončili s rozbitou hlavou v nemocnici a někteří už se ze své vyjížďky na kole domů nikdy nevrátili.

Většímu bezpečí cyklistů se dlouhodobě věnuje celorepublikový projekt "Na kole jen s přilbou" (o projektu čtěte více na : http://www.nakolejensprilbou.cz/ ), na kterém spulupracuje obecně prospěšná společnost "Bezpečně na silnicích" s dalšími partnery. Mezi ně patří i Liberecký kraj nebo Tým silniční bezpečnosti z Liberce. Vznikají ale i lokální kampaně na podporu nošení cyklistických přileb. Jednou z nich je projekt města České Lípy s názvem "Na kole bezpečně", do kterého se aktivně zapojuje Policie ČR i zdravotnická záchranná služba."Na kole bezpečně" cyklostezka Varhany"Na kole bezpečně" cyklostezka Varhany

Hlavním cílem všech podobných aktivit je předcházet vážným následkům nehod cyklistů vzniklých v důsledku nepoužití a nebo nesprávného použití přilby za jízdy. Nesprávným použitím rozumíme nošení nesprávné velikosti a nebo nošení nevhodné přilby pro daný typ provozované cyklistiky. Helma musí mít vždy bezpečnostní certifikát a důležité také je, aby se snadno nerozepínala. Dbejte i na to, aby brýle k přilbě pasovaly, proto si  vyzkoušejte obojí při jednom nákupu.

V loňském roce zavinilo nehodu v Libereckém kraji 133 cyklistů, jeden cyklista nehodu nepřežil, deset cyklistů se zranilo těžce a 117 lehce. Celkem 42 nehod způsobili cyklisté pod vlivem alkoholu. Kromě alkoholu stálo za vznikem nehod cyklistů nevěnování se řízení, přeceňování vlastních fyzických sil, špatná technika jízdy a v neposlední řadě nesprávné předjíždění.

4. 5. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem