Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dálnice D1 se večer zcela uzavřela

KRAJ VYSOČINA: Policisté budou mít v terénu vyšší počet policistů 

V souvislosti s dnešní úplnou uzavírkou dálnice D1 jsme si na základě místní znalosti vyhodnotili celou situaci zejména s ohledem na možné komplikace, které by mohly hrozit v dopravě na objízdných trasách. Jak na dálnici D1, tak na silnicích, po nichž objízdná trasa povede, jsme proto početně posílili naše hlídky. I když zhotovitel pro snášení mostu zvolil noc ze soboty na neděli, kdy je na dálnici D1 skutečně výrazně slabší provoz, nelze nikdy přesně stanovit kolik vozidel v průběhu této dvanácti hodin trvající uzavírky po dálnici pojede. A právě všechna tato vozidla budou svedena na objízdnou trasu.
 
Policisté budou monitorovat provoz a v případě potřeby budeme provoz v místě, kde by vznikly nějaké problémy, okamžitě usměrňovat. Po celou noc bude na dálnici D1 na silnicích mezi Humpolcem – Havlíčkovým Brodem a Jihlavou v terénu šest policejních hlídek. Z tohoto počtu budou mít tři hlídky pevná stanoviště a tři hlídky budou monitorovat jednotlivé úseky objízdných tras - tedy silnice I/34 mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem a silnici I/38 mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou.
 
Hlídky na pevných stanovištích budou dohlížet v místech uzavírky dálnice, a to v obou směrech. Tedy na 90. kilometru a na 112. kilometru. Třetí hlídka bude dohlížet na provoz na křižovatce v Havlíčkově Brodě. Jde o křižovatku na ulici Humpolecká – Lidická - Masarykova. Právě tuto křižovatku považujeme za jedno z kritických míst. Na této křižovatce běžně funguje světlená signalizace, ale v noci jsou semafory mimo provoz. Dnes v noci bude světlená signalizace fungovat, ale budou nastaveny delší časové intervaly. V případě potřeby by provoz usměrnili policisté.
 
Na objízdných trasách jsou z pohledu bezpečnosti a plynulosti provozu některá riziková místa. Kromě křižovatky v Havlíčkově Brodě se jedná o úseky na silnici I/34 u obce Věž a Skála. Jde o úseky, kde jsou prudké zatáčky a nepřehledné horizonty. Právě tato místa by mohla při obousměrném provozu na objízdné trase představovat možné riziko vzniku dopravní nehody, a to zejména při nebezpečném předjíždění. Na silnici I/38 patří mezi riziková místa křižovatka Tři věžičky u Stříteže.
 
Proto chceme apelovat na všechny řidiče, kteří dnes v noci pojedou kvůli uzavřené dálnici po objízdných trasách, aby zbytečně neriskovali a chovali se ukázněně. Největší komplikaci, která by mohla nastat, by byla dopravní nehoda na objízdné trase, protože pak by mohlo hrozit nebezpečí, že se i na objízdné trase doprava zcela zastaví.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
8. červen 2013
 

vytisknout  e-mailem