Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Další kybernetický podvodník zaútočil

LITOMĚŘICKO – Využil vzdáleného přístupu do počítače… 

Litoměřičtí policisté přijali oznámení od pětapadesátileté ženy z Litoměřic o podvodném jednání. Poškozená uvedla, že byla telefonicky oslovena neznámou osobou se sdělením, že má na svém bitcoinovém účtu větší obnos peněz, který jí pomůže převést na její platební účet. Důvěřivá žena si následně sedla ke svému počítači a dle instrukcí neznámé osoby této udělila vzdálený přístup do svého zařízení. Z jejího platebního účtu jí byla v zápětí odcizena částka 10 tisíc korun a bez jejího vědomí sjednána půjčka na více než 100 tisíc korun.
Policisté po neznámém pachateli pátrají a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

S výše uvedenou problematikou se policisté potýkají každý den v rámci celého Ústeckého kraje. Proto dbejte zvýšené opatrnosti na cizí telefonáty, nikdy nikomu nedávejte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, neinstalujte si do svých počítačů program Anydesk – vzdálený přístup k počítači, nikomu neposílejte vaše ofocené doklady ani vaše osobní údaje s daty narození.

Vyzkoušej si www.kybertest.cz  a zjisti, kde máš slabiny.
Buď ostražitý!

PodvodyPodvody

26. června 2024
nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem