Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další podvedená

Táborsko – Měla získat dědictví ze zahraničí, na poplatcích zaplatila přes 2 miliony korun. 

Podvodná jednání na internetu a sociálních sítích nejsou v současné době ničím výjimečným. S tímto druhem podvodu se zřejmě setkala i devětapadesátiletá žena z Táborska, která uvěřila sdělení, že je dědičkou po zemřelém příbuzném kdesi v Belgii, a že jí bude po zaplacení nutných poplatků, které měly pokrýt náklady spojené s vyřízením, následným vyplacením a převodem tohoto dědictví na její bankovní účet v České republice. V období od května minulého roku do současné doby z poškozené neznámí muži, vydávající se za francouzského právníka, zastupujícího banku v Belgii a za zástupce kontrolního úřadu v Belgii, vylákali více než 2 miliony korun. K žádnému převodu dědictví nedošlo a k navrácení plateb za poplatky rovněž ne.

Policisté důrazně varují před podobnými případy. Bohužel jich stále přibývá a krom falešných bankéřů, obchodujících s kryptoměnou, válečných veteránů, zahraničních vojáků či lékařů se podvodníci mohou vydávat i za správce pozůstalosti.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny zpravidla cizinců. Peníze většinou putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Nikdy proto neposílejte peníze osobám, které osobně neznáte, nikdy jste je neviděli a neznáte jejich pravou identitu. Také si ověřujte informace a nenechte se zlákat vidinou velkého dědictví, výhry, rychlého zbohatnutí při investování do kryptoměn či šťastného života v bohatství s virtuálním partnerem.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

22. února 2022

vytisknout  e-mailem