Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další podvodné e -maily

Malware obsažený v e-mailu informujícím o omylem zaslaných dokladech a smlouvě  

Policie ČR varuje občany před další vlnou podvodných e-mailů.

I přes předchozí upozornění na hromadně rozesílané e-mailové zprávy s přílohou obsahující škodlivý kód bychom chtěli opětovně vyzvat všechny občany, k větší obezřetnosti při otevírání neznámých e-mailových zpráv, jelikož mohou obsahovat přílohy se škodlivým počítačovým kódem, který může následně napadnout systém počítače.

Policie ČR v posledních dnech zaznamenává zvýšený počet případů, ve kterých dochází k šíření škodlivého počítačového kódu v přílohách e-mailových zpráv, tvz. malware. Předmětem hromadně rozesílaných e-mailových zpráv jsou nyní především sdělení o omylem zaslaných kopiích dokladů a smlouvě, které odesílatel zasílá zpět z důvodu, aby se již na jeho e-mail omylem nezasílaly další zprávy obsahující citlivé informace. E-mailové adresy odesílatelů jsou zpravidla podvrženy a telefonní čísla a jména uvedená v textu e-mailů smyšleny.

Kromě neoprávněného získání přístupu k počítačovému systému, může být skutečným cílem snaha o získání citlivých informací, včetně možných přístupů do internetového bankovnictví uživatele. Ze strany pachatelů může následně dojít k neoprávněným finančním transakcím.

V případě, že jste se již setkali s tímto druhem e-mailu, doporučujeme Vám důslednou antivirovou kontrolu počítačového systému, jelikož pokud došlo k otevření přílohy popsaného emailu, pak je možné konstatovat, že počítačový systém mohl být s vysokou mírou pravděpodobnosti infikován malwarem a tudíž je na místě jeho kontrola s případným odstraněním odborně znalou osobou.

Policie ČR od konce minulého týdne eviduje desítky případů v rámci celé České republiky a má proto dostatek materiálu, na základě kterého vede šetření.

kpt. David Schon

tiskový mluvčí

Policejní prezidium ČR

25. 2. 2015

vytisknout  e-mailem