Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další případ lidského hyenismu rozkryli českobudějovičtí kriminalisté

České Budějovice – Volající se vydával za souseda a žádal peníze pro svého známého, který se ocitl v tíživé životní situaci. Podvedl a okradl 18 osob, převážně seniorů. Kriminalisté už ho mají.  

senior1.jpg
Celkem 18 osob ve věku od 46 do 87 let se v Českých Budějovicích, v jednom zjištěném případě i v Českém Krumlově, stalo obětí 38letého podvodníka z Prachaticka, kterého v těchto dnech vypátrali a zadrželi českobudějovičtí kriminalisté.
Osmatřicetiletý podvodník, v době od konce prosince loňského roku do začátku letošního února, vždy telefonicky kontaktoval na pevných linkách poškozené, představil se jako jejich soused ( na zvoncích domů, kde bydleli, si vždy vybral jméno ), kterému se ozval jeho známý v tíživé životní situaci s žádostí poskytnutí finanční pomoci. Dále uvedl, že pro peníze, v částkách od 500 do 2000 korun, si osobně přijde známý, který je zrovna v Českých Budějovicích. Oním „známým“ byl samozřejmě 38letý podvodník. Důvěřiví poškození této podvodné legendě bohužel uvěřili a peníze „známému“ vydali. Podvodník se nezákonně obohatil o bezmála 17 000 korun.
 

Pouta-pachatel.jpg
Vůči 38letému muži zahájil včerejšího dne komisař Služby kriminální policie a vyšetřování trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Vzhledem k tomu, že byl v uplynulých třech letech za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen a potrestán, hrozí mu nyní, v případě prokázání viny, trest odnětí svobody v délce trvání až tří let.
Upozorňujeme občany, aby nedávali zlodějům a podvodníkům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. Pachatelé této trestné činnosti zneužívají především samoty seniorů, jejich vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat. Také žádáme rodiny, aby své starší rodiče a prarodiče před těmito podvodníky varovali. Mnozí starší spoluobčané tak přicházejí o nemalé finanční částky a někdy i o celoživotní úspory.
Žádáme tímto všechny občany, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi. Při podezření jakéhokoliv nezákonného nebo podezřelého jednání věc ihned oznamte Policii České republiky na bezplatné telefonní lince 158.


nprap. Regina Tupá,  piscb@mvcr.cz
8.února 2013

 

vytisknout  e-mailem