Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Další prokázaný účelový sňatek

Pardubice - V krátké době se již podruhé podařilo policistům cizinecké policie prokázat účelovost uzavřeného sňatku, tentokrát v Pardubicích.  

Případ začali policisté ICP Pardubice řešit v únoru 2009, kdy si občan Demokratické republiky Kongo podal žádost o povolení k přechodnému pobytu na území ČR za účelem sloučení rodiny.

Šetřením v evidencích policisté zjistili, že tomuto cizinci skončilo v srpnu 2006 povolení k dlouhodobému pobytu, které mu bylo uděleno za účelem studia. O prodloužení v době legálního pobytu cizineckou policii nepožádal. Od ukončení platnosti víza se zde pohyboval nelegálně. V listopadu téhož roku si požádal muž o zahájení řízení o azylu, které bylo v listopadu 2008 definitivně zamítnuto. Policisté vystavili cizinci výjezdní příkaz s povinností opustit Českou republiku do 12.února 2009. Dostatečně dlouhý termín mu byl dán proto, že uváděl skutečnosti, že potřebuje dostudovat a sehnat finanční prostředky na cestu domů. Policejní orgán k tomuto tedy přihlédl a původní, kratší, doba odjezdu byla cizinci prodloužena až do února. Když se dostavil 11. února 2009, tedy jeden den před nařízeným odjezdem, s výše uvedenou žádostí o povolení k pobytu za účelem sloučení rodiny, předložil policistům oddací list, ze kterého bylo zřejmé, že dne 17. ledna 2009 uzavřel manželství s Češkou, trvale žijící v Pardubicích. Policisté zahájili správní řízení ve věci žádosti o povolení pobytu a zjistili, že manželka cizince žije v současné době s jiným mužem české státní příslušnosti, se kterým čeká dítě. Z výpovědi manželky pak vyplynulo, že manželství s cizincem uzavřela pouze z důvodu, aby získal na území České republiky povolení k přechodnému pobytu a po té, že se chtěli ihned rozvést. V tomto případě se nepodařilo prokázat, že by jednala za úplatu. Oba tvrdili, že jsou přátelé a žena chtěla tímto způsobem svému kamarádovi pomoci. Skutečnost, že se jedná o účelové manželství, jehož jediným cílem bylo obejít právní předpisy o vstupu a pobytu státních příslušníků třetích států a obdržet pro státního příslušníka třetího státu povolení k pobytu na území členského státu EU, potvrdil svou výpovědí i manžel, státní příslušník Demokratické republiky Kongo. Z tohoto důvodu policisté žádost o povolení k přechodnému pobytu za účelem sloučení rodiny zamítli.

Dalším šetřením policisté ještě zjistili, že Češka již v minulosti nechala za úplatu 40 000 Kč zapsat do rodného listu své dcery jako otce státního příslušníka Číny, a to ze stejného důvodu – aby získal povolení k pobytu na území ČR. Žádost byla zamítnuta a cizinci uložili policisté správní vyhoštění z naší republiky až do roku 2012.

vytisknout  e-mailem