Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další úspěchy královéhradeckého týmu TOXI

V Trutnově a Náchodě zadrženi 4 muži 

V těchto dnech se kriminalistům královéhradeckého týmu TOXI podařilo „zasadit další rány“ do prostředí osob závislých na drogách. V Trutnově a Náchodě zadrželi celkem 4 muže, kteří z Polské republiky převáželi tablety léků s obsahem pseudoefedrinu, který slouží jako prekurzor pro výrobu pervitinu.
 
ilustrační fotoNejprve zadrželi policisté z trutnovského TOXI týmu šestatřicetiletého muže pocházejícího z Plzeňska.  Ten žije dlouhodobě na Trutnovsku a pro policisty není neznámý.  Je dlouholetým uživatelem pervitinu a v této souvislosti má i poměrně bohatou trestní minulost.
Kriminalisté mu v rámci šetření prokázali, že nejméně od roku 2008 vyráběl na různých místech v Trutnově (v bytech, kde bydlel i v pronajaté garáži) drogu pervitin, kterou dále prodával, nebo ji poskytoval za různé protislužby dalším odběratelům. Do současné doby mají kriminalisté zadokumentovanou výrobu a prodej 134 gramů pervitinu, který končil mezi poměrně rozsáhlou sítí odběratelů z Trutnova a jeho okolí. Toxikomané docházeli za mužem i do bytu, kde drogu vyráběl. Zde byla na zrcátku připravena tzv. „dobrota“ („lajna“ pervitinu), nebo byl na stole „pytel“ a odběratel se obsloužil sám. Prášky na výrobu pervitinu nakupoval v lékárnách v Polsku, kde s ním byl v několika případech další obviněný jedenadvacetiletý mladík z Trutnovska, který byl i jedním z odběratelů.  Oba muže zadrželi při poslední cestě z Polska na přelomu února a března policisté Odboru cizinecké policie v Královci.
Staršího z mužů měli policisté v hledáčku již delší dobu. Ačkoliv po svém zadržení výrobu a prodej pervitinu tvrdošíjně odmítal, policisté v průběhu dokumentování jeho trestního jednání nashromáždili tak velké množství důkazů, mimo jiné vyslechli téměř dvě desítky odběratelů, že výsledkem jejich práce bylo, že soudce Okresního soudu v Trutnově poslal muže do vazební věznice.
Oběma mužům policejní komisař sdělil obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což hrozí mladšímu z mužů až pětiletý trest a staršímu až desetiletý trest odnětí svobody. Starší z mužů je tedy stíhán vazebně, mladší je vyšetřován na svobodě. Policisté ve vyšetřování pokračují a vyslýchají další odběratele.
V tomto případě většinu zájemců o drogu tvořily dívky mladšího věku (18-25 let), kterým se chtěl muž zalíbit či zavděčit, proto také valnou část vyrobeného pervitinu poskytoval těmto odběratelkám zdarma.


zajištěné léky -video


 

zajištěné tabletyVe druhém případě byli naši policisté úspěšní na Náchodsku. Hlídkou Odboru cizinecké policie byli zadrženi dva třiadvacetiletí muži z Prahy, z nichž jeden opakovaně převážel rovněž z Polské republiky tablety léků sloužící k výrobě drogy pervitin. Při náhodné silniční kontrole policisté zjistili, že tento muž již minimálně jednou nezákonný kontraband, 5 400 kusů balení léku Sudafed, z Polska převážel. Zásilku zajistili pracovníci Celní správy v Náchodě – Bělovsi. Tato věc je stále v šetření SKPV Náchod.
kufr vozidlaZároveň policisté zjistili, že v rámci poslední cesty do Polska byl tento mladý muž polskými kolegy odsouzen ve zkráceném řízení k trestu odnětí svobody na 5 měsíců s podmíněným odkladem na 2 roky. Důvodem bylo, že u něho polská policejní hlídka našla drogy. Po zjištění těchto faktů nabyli naši policisté podezření, že by se v zavazadlovém prostoru jejich vozidla mohla ukrývat další várka léků určených k výrobě pervitinu. Podezření se potvrdilo, téměř 2 700 kusů balení léčiva obsahujícího pseudoefedrin, bylo pečlivě zabaleno a uschováno v pytlích s granulemi pro psy. Policistům se podařilo prokázat, že muž, který se zpovídal policistům u nás i v Polsku, byl iniciátorem cesty. Léky nakoupil, financoval a chtěl je dále využít. Na tohoto muže soudce uvalil vazbu. Druhý z mužů bude vyšetřován na svobodě. Oběma bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí až 10leté vězení.
  
 mjr. Mgr. Ivana Ježková
 tisková mluvčí, tel. 602651187
 9.3.2011
Odkazy do noveho okna

kufr auta

kufr auta 

Detailní náhled

léky

léky maskované v krmení pro psy 

Detailní náhled

taška s léky

taška s léky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem