Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Další vloupání do vozidla

ROKYCANSKO - Policisté upozorňují, aby řidiči nenechávali ve vozidlech viditelně odložené věci.  

V souvislosti s houbařskou sezónou bude probíhat jako v letech předešlých preventivní opatření ze strany preventisty ze skupiny tisku a prevence Rokycany. Soustředit se bude mimo jiné na místa u lesních prostorů, kde parkují svá vozidla houbaři. Cílem této akce je upozornit na nebezpeční vloupání do vozidel. Právě dodržováním základních pravidel můžeme mnohdy předejít vloupání do našeho vozidla. Pachatelé si často svoji kořist  předem tipují. Právě zaparkovaná vozidla u lesních cest jsou snadných terčem ke spáchání trestné činnosti, obzvláště když pak majitel vozidla nechá na sedadlech odloženou tašku, peněženku nebo mobilní telefon, od vozidla se na delší dobu vzdálí a pachatel má dostatek času k vloupání. Pamatujete, auto není trezor.

Policisté apelují na majitele či uživatele motorových vozidel, aby základním opatřením minimalizovali možnost vloupání do vozidla. Vždy postačí odstranit z pachatelova dohledu jakékoliv věci, které by se mohly stát jeho snadnou kořistí. I prázdná odložená taška na sedadle, může vzbudit zájem pachatele, jelikož neví co je jejím obsahem.  Oprava skleněné výplně u vozidla, kterou pachatel rozbil v úmyslu zmocnit se tašky, může být pak jedinou a zbytečnou způsobenou škodou.

Auto není trezor!

Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí

Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.

► Před ochodem od vozidla

Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

►Další rady...

Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned  Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!

Aktuální případ:

Radničtí policisté přijali v úterý oznámení o vloupání do vozidla. Dosud neznámý pachatel využil příležitosti a v během necelé hodiny ze zaparkovaného vozidla po rozbití skleněné výplně ze zadního sedadla odcizil viditelně odložené věci. Odcizením kamery a fotoaparátu způsobil majiteli škodu ve výši 10 000 korun. Poškozením skleněné výplně pak škodu ve výši 4 000 korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Případem se nadále zabývají a po pachateli a odcizených věcech pátrají.


nprap. Hana Kroftová
17. srpna 2016

vytisknout  e-mailem