Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další vyloupené sklepní kóje

Prachatice – Rady pro obyvatele bytových domů ke snížení vloupání. (Hlasová schránka 974 236 116)  

Prachatičtí policisté řeší další případ vloupání do sklepních kójí. Dosud neznámý pachatel se z pondělí na úterý vloupal do tří sklepních kójí bytového domu v ulici Pod Hradbami v Prachaticích. Pachatel odcizil kompoty, které částečně na chodbě sklepa snědl, a dále odcizil další potraviny a horské jízdní kolo značky Superior. Poškozeným tak vznikla škoda za více jak 14 000 korun. Případ přečinů krádeže a porušování domovní svobody prachatičtí policisté dále prověřují a po pachateli intenzivně pátrají.
 
Policisté žádají obyvatele bytových domů o spolupráci. Objasňování této trestné činnosti je obtížné. Pachatelé využívají skutenočnosti, že se ve sklepních prostorách domů pohybuje velmi malé množství lidí. Je zde tedy malá pravděpodobnost, že by byli dopadeni svědky přímo při činu. Pachatelům nahrává jistota snadného výdělku, neboť téměř v každé sklepní kójí jsou uložené věci, které se dají snadno zpeněžit nebo zkonzumovat. Je velmi důležitá všímavost občanů. Je třeba věnovat pozornost neznámým osobám, které se pohybují po domě a v případě, že si všimnou podezřelé osoby, aby o tom ihned informovali Policii České republiky na lince 158. K vloupání do sklepních kójí nedochází jen v noci, ale prakticky kdykoli během dne. Pachatelé si dokonce za účelem vniknutí do domu zazvoní na zvonek u vchodu a čekají, až je někdo do domu pustí nebo vejdou dovnitř s příchozím obyvatelem. Proti snadnému vniknutí pachatelů do domů pomůže důsledné zamykání všech vstupních dveří. Nepostačí dveře, které jsou opatřeny tzv. koulí, pouze zabouchnout. Tato ochrana před pachateli není dostatečná. Je také důležité si chodit sklepní kóje pravidelně a v kratších intervalech kontrolovat a v případě zjištění vloupání o tom ihned policisty informovat. Šance na dopadení pachatele se tím zvýší.
 
Pokud tato doporučení přijmou všichni obyvatelé domů a důsledně je budou dodržovat, výrazně tím zvýší svojí ochranu před rizikem vloupání do sklepních kójí, bytů i všech ostatních krádeží v domě.
     
por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz
15. ledna 2014

vytisknout  e-mailem