Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Další ze série dopravních akcí v rámci organizace TISPOL proběhla v těchto dnech na Benešovsku

BENEŠOVSKO – Policisté se zaměřili na kontrolu nákladní automobilové dopravy, jejich pozornosti ale neunikli ani ostatní řidiči. 

Od pondělí 6. října až do neděle 12. října probíhá v rámci Územního odboru Benešov série dopravně bezpečnostních akcí, při nichž se policisté zaměřují na kontrolu dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích ze strany jeho účastníků. Část těchto akcí přitom proběhla v rámci plánu mezinárodní organizace TISPOL a zaměřena byla na nákladní a autobusovou dopravu.
 
Od úterka do čtvrtka policisté kontrolovali, zda řidiči řádně dodržují své povinnosti a řídí se mezinárodními předpisy a dohodami. Zajímali se mimo jiné o to, zda jsou tato vozidla v odpovídajícím technickém stavu, zda je na nich řádně upevněn náklad, anebo například, zda si řidiči hlídají bezpečnostní přestávky a v této souvislosti nemanipulují s kontrolními zařízeními, jako jsou tachografy a paměťové karty. Zásadnější pochybení však v této souvislosti nezjistili. Za dobu trvání akce uložili řidičům nákladních vozidel pouze dvě pokuty ve výši 2 200 korun a jednu kauci ve výši 30 tisíc korun.
 
To řidiči ostatních vozidel na tom byli o poznání hůře. Policisté se na ně zaměřovali v průběhu uplynulých dní v různých časech a na různých stanovištích v rámci celého územního odboru. Od pondělí do čtvrtka zkontrolovali bezmála 400 vozidel a jejich řidičů. Celkem 150 z nich pak uložili blokové pokuty ve výši bezmála 62 tisíc korun. Dalších sedm řidičů oznámili za různé přestupky na příslušný úřad do správního řízení a dva provozovatele vozidel, kterými byla překročena stanovená rychlost, odevzdali k řešení svým kolegům kvůli objektivní odpovědnosti.
     
Akce podobného charakteru probíhají v rámci Územního odboru Benešov v průběhu celého roku. Policisté se v nich dlouhodobě zaměřují zejména na dodržování zákazu požívání alkoholu řidičů motorových vozidel, přičemž nezapomínají ani na řidiče motocyklů a cyklisty. Kontrolují samozřejmě i ostatní povinnosti, které řidičům vyplývají ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Praxe z poslední doby ale ukazuje, že jsou řidiči stále nepoučitelní. Tak například od začátku září letošního roku do současné doby řešili policisté v této lokalitě již 90 dopravních nehod, z nichž dvě si vyžádaly oběti na životech. Dalších 9 účastníků těchto nehod utrpělo těžká zranění a 35 jich bylo zraněno lehce.
 
Co tedy dělat pro to, aby k nehodám nejlépe vůbec nedocházelo? Sami u sebe by měli začít především řidiči. Předtím, než vyjedou, měli by si zkontrolovat své vozidlo. Zda jim svítí všechna světla, zda vozidlo nevykazuje nějakou viditelnou závadu, apod. Měli by mít na paměti, že řízení vozidla pod vlivem alkoholu je nebezpečím nejen pro ně samotné, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu. Dodržování dopravního značení a řízení se pokyny policistů by pro ně mělo být samozřejmostí, stejně jako vzájemná ohleduplnost a ovládání někdy zcela zbytečných emocí.
 
V souvislosti s podzimními měsíci ale policie apeluje také na ostatní účastníky silničního provozu, kteří se řadí mezi ty nejzranitelnější. Vedle školních dětí jsou to zejména chodci, běžci, cyklisté, osoby venčící psy, či jen tak na vycházce, kteří se na komunikacích pohybují v době, kdy je snížená viditelnost, zejména za šera, tmy, za mlhy, apod. Mnoho z nich není na komunikacích vůbec vidět, anebo je řidič zpozoruje doslova na poslední chvíli. Stávají se tak potencionálními oběťmi často zbytečných dopravních nehod. Přitom by stačilo, aby si na své oblečení umístili nějaký výraznější reflexní prvek, nesli v ruce svítilnu, anebo si světlo upevnili někde na těle. Takováto výbava by měla být v dnešní době již samozřejmostí. Sortiment na trhu je poměrně bohatý, navíc za dostupné ceny. A co je důležité, významně nám může přispět k ochraně našeho vlastního života!
 
por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
10. října 2014

vytisknout  e-mailem