Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Další žena naletěla falešnému bankéři

KLADENSKO – Poškozená se řídila všemi instrukcemi podvodníka. 

Útoky podvodníků stále přibývají, na osoby útočí pod různými legendami a poškozených neustále přibývá i přes veškerá varování, preventivní opatření, rady a doporučení ze strany policie, médií i dalších institucí.

Scénáře jsou vesměs stejné a opakují se. Tentokrát se příběh odehrál tak, že 40letou ženu kontaktoval neznámý muž vystupující jako pracovník jednoho bankovního institutu. Po představení ženě uvedl, že jí někdo napadl bankovní účet. Aby zachránila své peníze, nabídl jí pomoc s navrácením peněz. K tomu jí rádoby starostlivý bankéř řekl, že bude potřeba nainstalovat do mobilu aplikaci pro vzdálený přístup, díky kterému jí se vším pomůže. Poté jí navedl, aby se přihlásila do svého bankovnictví. Žena tak učinila a k tomu mu navíc poskytla údaje k platební kartě včetně třímístného kódu. Po chvíli jí přišla na mobil dvě avíza k potvrzení, na což jí falešný bankéř sdělil, že potvrzením se jí veškeré peníze vrátí zpátky na účet. Poté skončil hovor a žena přišla o 72 500 korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, a to z podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Pachateli hrozí v případě jeho vypátrání, dopadení a odsouzení trest odnětím svobody tři roky až osm let.

Banky tímto způsobem nikdy neřeší bankovní transakce, tedy takto ani nenavádí k převodu či výběru finančních prostředků nebo instalování aplikací pro vzdálený přístup. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka sama zareaguje a učiní další opatření. Prověřujte si informace vyplývající z obdobných hovorů a napřímo kontaktujte bankovní ústav, kde máte uloženy finanční prostředky! Opatrnost je na místě, pachatelé mnohdy volají z telefonních čísel, která vypadají jako reálná telefonní čísla bank či Policie ČR!

Policisté znovu v této souvislosti radí:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

  • V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače (aplikace, které po vás požadují, abyste si je stáhli).
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. března 2023

vytisknout  e-mailem