Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Darovali krev

Ms kraj: Téměř 200 policistů a zaměstanců darovalo krev  

Moravskoslezští policisté dávají každodenně v rámci svého povolání najevo, že jsou zde pro
krev 1.jpg
občany. V těchto dnech se navíc jednoznačně přihlásili k myšlence zachraňovat životy i jinou formou - prostřednictvím darování krve. Jednalo se již o 4. ročník akce „Moravskoslezští policisté darují krev“.
 
Krev je nejcennější tekutinou na světě, kterou nelze jakkoli nahradit. Dobrovolní dárci krve proto v průběhu roku docházejí na místa, kde životodárnou tekutinu darují. Díky nim mohou lékaři zachránit nejeden lidský život. Zásoby krve by se proto neměly nikdy vyčerpat. To vše si moravskoslezští policisté uvědomují a myšlenka, jak intenzivně podpořit dárcovství krve, vyústila v to, že již tři roky nazpět podporují policisté a civilní zaměstnanci Policie ČR na severu Moravy bezplatné dárcovství krve formou hromadného darování. Dávají tak jednoznačně najevo, že slouží občanům nejen v rámci našeho povolání, ale jsou ochotni dát mnohem víc a pomoci k záchraně zdraví a života i jinou formou.
 
Letošní akce probíhala ve všech regionech kraje tento týden od pondělí, přičemž dnes se uskutečnily poslední odběry v Novém Jičíně a v Karviné. Konečný počet policistů a zaměstnanců Policie ČR, kteří na transfuzní stanice přišli, je úctyhodných 192. Zde nabízím
krev 2.jpg
detailnější pohled na jednotlivé regiony (pozn. dárci si mohli odběrové místo zvolit a dále, do počtů za „okresy“ jsou zahrnuti tzv. krajští pracovníci, kteří mají pracoviště v celém kraji):
Karviná –   37 dárců
Ostrava –  52 dárců
Opava –    16 dárců
Bruntál –    23 dárců
Nový Jičín – 34 dárců
Frýdek-Místek – 30 dárců
 
Akce oslovila policisty a zaměstnance, kteří mají za sebou již různý počet odběrů, ale také prvodárce, ze kterých se mohou stát – a to je i jednou z myšlenek a cílem akce - pravidelní dárci. Je potřeba zmínit, že moravskoslezští policisté a civilní zaměstnanci jsou pravidelnými dárci krve a na odběry chodí v průběhu celého roku. Většina z nich má za sebou již značný počet odběrů, a proto jsou držiteli jak Medailí prof. MUDr. Jana Janského, tak Zlatých křížů Českého červeného kříže.
 
Včera se v místě „ostravského“ darování, tedy v Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava, uskutečnilo oficiální představení celé akce. Zúčastnili se ho ředitel Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, náměstkyně primátora města Ostravy Ing. Simona Pepirková, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Dalimil Sypták, primářka Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D. a další zástupci nemocnice a Krevního centra. Nechyběli ani zástupci subjektů, které celou akci podpořili. Jednalo se o ředitele ostravské pobočky Zdravotní pojišťovny MV ČR Ing. Václava Toře a pana Mariána Luxe z firmy Nef de Santé. Akci rovněž podpořil Český červený kříž. Ústředním tématem setkání byly samozřejmě informace o smyslu akce (podpora bezplatného darování krve) a obecně oblast dárcovství. Všichni hosté vyjádřili maximální podporu obdobným aktivitám.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
17. 5. 2012
 
 

vytisknout  e-mailem