Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Defibrilátor v rukou policistů opět zachraňoval

KRAJ - Cizinec chtěl načerpat pohonné hmoty, místo toho ale zkolaboval. Pomohli mu nejen svědci, ale zejména výboj z defibrilátoru, který mu přiložili policisté z dálničního oddělení Bernartice. 

O životě a smrti mnohdy rozhodují vteřiny a včasně poskytnutá pomoc. O tom se v těchto dnech přesvědčil 63letý německý občan, který se dostal do života ohrožující situace.

V neděli odpoledne zastavil 63letý muž, který cestoval se stejně starým kamarádem, na benzinové čerpací stanici Shell, na 58km dálnice D1, kde chtěl při návratu z dovolené z Maďarska načerpat pohonné hmoty. Na to již ale nedošlo. Jakmile vystoupil z vozu, sesunul se k zemi a zkolaboval. 

Muži v bězvědomí příspěchalo na pomoc několik svědků, kteří zahájili masáž srdce a současně do dvou minut po oznámení kolapsu u muže přijela na pomoc i dvoučlenná hlídka policistů z dálničního oddělení Bernartice. Policisté již k muži vybíhali i s automatizovaným externím defibrilátorem, kdy přístroj po přiložení elektrod doporučil dva výboje. Následně přijela i profesionální pomoc - Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje - která pokračovala v resuscitaci. Do zdravotnického zařízení pak 63letého cizince převáželi ve stabilizovaném stavu.

63letý muž přežil náhlý srdeční kolaps nejen díky lidem, kteří mu na čerpací stanici poskytli laickou masáž srdce, ale také díky policistům z dálničního oddělení Bernartice  - nstržm. Tomáši Kotlasovi a prap. Miloslavu Šimkovi,nstržm. Tomáš Kotlas, prap. Miloslav Šimekkteří použitím AED (automatizovaným externím defibrilátorem) obnovili u muže životní funkce. Zachráněný cizinec je v současné době v péči profesionálních lékařů v pražském IKEMu.

Středočeská policie disponuje v současné době více jak stovkou přístrojů AED. Ty jsou umístěny převážně ve služebních vozech policistů z obvodních oddělení, dopravní služby, oddělení hlídkové služby,  či dálničních odděleních. Jejich ovládání a používání je součástí vzdělávání policistů v rámci kurzů první pomoci Školního policejního střediska KŘP Středočeského kraje.

"AED" je společný projekt KŘP Středočeského kraje, Zdravotnické záchranné služby a Středočeského kraje. Smyslem je zajistit dostupnost těchto přístrojů po celém kraji a v případě ohrožení života zvýšit nejen jejich včasné "nasazení", ale i možnost přežití. 

V tomto roce absolvovali policisté téměř již dvě desítky výjezdů s využitím AED. Tato poslední záchrana je šestou úspěšnou, kdy policisté po použití přístroje AED, který doporučil výboj, předávali osobu profesionálním záchranářům ve stabilizovaném stavu.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
29. září 2021

vytisknout  e-mailem