Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dejte pozor na podvodné emaily!

JABLONEC NAD NISOU - Adresováno pro uživatele PayPalu. 

     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který v červnu letošního roku odeslal 35 letému muži z Jablonce nad Nisou emailovou zprávu s podvodným obsahem. Ta obsahovala odkaz, který adresáta přesměroval na zfalšovanou přihlašovací stránku internetového platebního systému PayPal. Zde je uživatel vyzýván k tomu, aby pro kontrolu a ověření registračních údajů vyplnil do formuláře své jméno a příjmení, datum narození, adresu bydliště, telefonní číslo, typ platební karty, číslo platební karty, datum expirace karty a další citlivé údaje, které lze zneužít k odčerpání finančních prostředků z bankovního účtu uživatele.

     Policisté před těmito emaily varují a zdůrazňují, že společnost PayPal takovým způsobem osobní a další citlivé údaje neověřuje. Proto, pokud Vám obdobný email s dotazy na vaše osobní údaje dojde, neodpovídejte na něj a uvědomte o něm Policii ČR. Máte-li zájem o bližší informace k fungování platebního systému PayPal i o způsobu zabezpečení jejich stránek, získáte je na adrese : podpora.dgx.cz/paypal

     Paypal umožňuje přesuny peněz mezi účty, které jsou identifikovány emailovými adresami. Každý účet je propojen s jednou nebo více platebními kartami. Při aktivaci platební karty je nutno zaslat PayPalu potřebné informace o této kartě.

     Vzhledem k tomu, že 35 letý muž na podvodný email nereagoval, nevznikla mu žádná škoda a policisté proto jednání odesílatele tohoto emailu kvalifikovali jako pokus k přečinu podvodu. Není však vyloučeno, že je podobných případů v regionu více a nikdo je dosud neoznámil.  Informace k podvodným emailům přijme každá služebna Policie ČR nebo linka 158.

 

por. Bc. Ivana Baláková
10. 8. 2012

vytisknout  e-mailem