Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dejte si pozor na věci

Zloději využijí každé příležitosti 

        Někteří občané jsou skutečně nenapravitelní a svoje věci si řádně nehlídají. Jejich lehkovážnost ale bývá zpravidla „potrestána“ a to ze strany potencionálních pachatelů.
         Na plzeňské policisty se od počátku tohoto roku obrátilo s prosbou o pomoc hned několik desítek občanů. Důvod byl ten, že podcenili prevenci a řádně si nehlídali své věci. Toho využil potencionální pachatel a odcizil je. O štěstí může mluvit 30letý Plzeňan. Ten si odložil vestu s peněženkou v Goethově ulici v Plzni, kde pracoval jako dělník. Pár minut stačilo lapkovi k tomu, aby si portmonku přivlastnil. Muž ihned zavolal na tísňovou linku 158 a operační důstojník vyslal na místo policejní hlídku. Když přijeli policisté na místo, spojili se s oznamovatelem a ten jim vše zopakoval. Dodal, že náhodný kolemjdoucí mu popsal mladíka, který mu vestu šacoval. Uniformovaní strážci zákona pátrali po okolí a o chvíli později vrátili poškozenému jeho věci a 25letého mladíka, který měl krádež na svědomí, odvezli na policejní stanici. Ne každý případ, který policistům lidé oznámí, dobře skončí. Policisté často řeší i případy, kdy lidé přijdou oznámit krádež kabelky či tašky, kterou si odložili v obchodech do nákupních vozíků. Při vybírání zboží se dostatečně nevěnují odloženým věcem a toho zpravidla pachatel využije. Taška bez dozoru jako by sama vybízela k tomu, aby změnila majitele. Mnohdy lidé zaregistrují krádež až ve chvíli, kdy dojdou k pokladně a vybraný nákup nemají čím zaplatit. Krádež pak policistům přijdou oznámit i s několikahodinovým zpožděním a pochopitelně ani netuší, kdy a kde přesně o věci přišli. Tím policistům jejich práci podstatně zhoršují. Na své věci bude snad příště opatrnější i 22letá žena z jihu Plzeňska. Ta přišla nakupovat do jednoho obchodu v Plzni na Slovanech. Pravděpodobně dostala strach, že se do zkušební kabinky nevejde i její notebook za 30 tisíc korun, a tak ho nechala ležet před ní. Když po chvíli vyšla ven, už ho nenašla. Naštěstí je většina těch, kteří si své věci dobře hlídají. Kabelky mají neustále u sebe a do nákupních vozíků skutečně ukládají jen to, co si vybrali v regálech obchodů. Samozřejmostí zůstává, že ani oděvní svršky, které během nákupů sundáte, nenecháte bez dozoru. Snadno se pak může stát, že si už při odchodu z prodejny nebudete mít co obléci.
         Neopatrní ale nejsou občané jen v prodejnách, ale také v barech či restauracích. Při návštěvě takových podniků se často stává, že host si sundá bundu či kabát a pověsí je na věšák. Bohužel v kapse ponechá peněženku s penězi a doklady, mobil či jiné cenné věci. Kromě návštěvy policie a blokování platebních karet ho pak čeká i návštěva patřičných úřadů a vypisování žádostí o vydání nových dokladů. Proto mějte vždy na paměti, že je dobré všechny cenné věci z kapes vyndat a vzít si je s sebou ke stolu. Ušetříte si tím spoustu následných starostí a nepříjemností.
         Pomalu se blíží jaro, téměř každý se cestou městem na chvíli posadí na lavičku a bude si užívat prvních slunečních paprsků. Dejte si pozor, abyste nepřišli o své věci i tady. Odložená kabelka přímo vyzývá zloděje k odcizení.
         Policisté radí všem občanům, aby své věci měli stále na očích a nikde je neodkládali. Tašky zavěšené přes rameno nikomu nepřekáží a hlavně takovouto ochranou podstatně stíží lapkům jejich „práci“.

vytisknout  e-mailem