Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Démon alkohol

České Budějovice - Démon alkohol neustále ovládá některé řidiče.  

Alkohol za volant nepatří. Přesto někteří řidiči pod vlivem návykové látky řídí bez obav.

Policista dopravní kontrola.jpg
Jen od začátku letošního roku zaznamenali českobudějovičtí dopravní policisté v rámci pravidelných kontrol již 31 případů,  kdy řidiči usedli za volanty svých automobilů po požití alkoholu a v dalších 9ti případech pod vlivem drog !
Do problémů se zákonem se dostal i 47letý muž z Českobudějovicka, který uplynulý pátek usedl za volant vozidla Škoda Fábia po požití většího množství alkoholických nápojů. V Týně nad Vltavou, ve Veselské ulici, však jeho nebezpečnou jízdu naštěstí ukončili policisté z místního obvodního oddělení. Po kontrole dokladů následovala i dechová zkouška. U řidiče vozu zn. Škoda Felicia muži zákona naměřili bezmála 2,3 ! promile alkoholu v dechu. Policisté podezřelému muži zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.
Za jízdu pod vlivem alkoholu si již riskující řidič, v rámci zkráceného přípravného řízení, vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Trestní zákoník hovoří jasně:
Kdo vykoná ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
Českobudějovičtí dopravní policisté tímto žádají všechny řidiče, aby před jízdou či během jízdy nepožívali žádné alkoholické nápoje ani jiné návykové látky. Každý z účastníků silničního provozu by si měl uvědomit, že opilý řidič či řidič pod vlivem drog je pro všechny velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sice sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí. Už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo.

nprap. Regina Tupá,piscb@mvcr.cz
4. března 2013
 

vytisknout  e-mailem