Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den bezpečného internetu je chvíle především na prevenci

Úterý 10. února je v roce 2015 Dnem bezpečného internetu. 

S rozvojem internetu a sociálních sítí se policisté každoročně potýkají s nárůstem trestné činnosti páchané na internetu. V roce 2014 počet prověřovaných skutků překročil čtyř tisícovou hranici. Snaha o získávání citlivých informací od uživatelů internetu je stále sofistikovanější a razantnější. Vyšetřování této trestné činnosti je velmi obtížné a ztěžuje ho i fakt, že většina útoků je vedena ze zahraničí. To znamená, že pachatel používá k odesílání mailu servery v cizině, čímž kriminalistům znesnadňuje práci.
 
Je tedy důležité neustále veřejnost varovat před otevíráním podezřelých e – mailů a hlavně jejich příloh, které často obsahují viry. Stejně tak před zadáváním citlivých dat na internetových stránkách, ale také jejich poskytováním jiným osobám. Kromě podvodných mailů se často setkáváme i se snahou vylákat například autorizační sms kódy, či přihlašovací údaje k účtům cestou sociálních sítí.
 
V současné době se Českem šíří vlna podvodných e – mailů, které upozorňují na nesplacenou částku spotřebitelského úvěru a hrozí exekucí. Zároveň obsahují přílohu, která obsahuje vir, který umožňuje získat citlivé informace z počítače příjemce. Kriminalisté již intenzivně pracují na vypátrání pachatele a zároveň varují příjemce e – mailů, aby přílohu v žádném případě neotevírali a celý mail vymazali. Pokud již k otevření přílohy došlo, tak je nezbytné provést důkladnou antivirovou kontrolu celého zařízení.   
 
kpt. David Schön
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
10. 2. 2015

vytisknout  e-mailem