Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečnějšího internetu 2024

PRAHA VENKOV-JIH - Den bezpečnějšího internetu v letošním roce připadá na úterý 6. února. 

Tímto velmi známým mezinárodním dnem považujeme za nezbytné i tentokrát si připomenout základní pravidla bezpečného chování a pohybu v prostředí a virtuálního světa. Stejně tak jako v předcházejícím období, lze i v roce 2024 předpokládat, že i na teritoriu Územního odboru Praha venkov-JIH je hlavním a převládajícím trendem přesun značné části trestné činnosti do kyberprostoru. Toto se týká nejen pro tuto oblast typických trestných činů, jako jsou podvodná jednání, útoky proti platebním prostředkům, ale i dalších trestných činů, jako je nebezpečné vyhrožování, vydírání, či sexuálně motivované útoky na děti a mládež.
Stejně jako v uplynulém roce, tak i letos se zaměříme na předávání rad uživatelům internetu, neboť mnohdy však stačí skutečně málo, abychom se nestali obětí nejen internetových podvodníků, ale i další trestné činnosti. V České republice je koordinátorem tohoto dne  národní Safer Internet Centrum Česká republika, které spravuje sdružení CZ.NIC.
Při příležitosti celosvětového Dne bezpečnějšího internetu budou představeny nejnovější informace, aktivity a materiály z oblasti prevence a osvěty kybernetické kriminality, a to prostřednictvím odborného semináře „Den bezpečnějšího internetu 2024“. Nebude ponechána stranou ani umělá inteligence. Pozvánku, včetně odkazu na online seminář, naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky, v odkaze Prevence kriminality.
V návaznosti na letošní Den bezpečnějšího internetu budou v letošním roce, stejně jako v předcházejícím období, realizovány i preventivní semináře ze sekce „Tvoje cesta onlinem“, která je jednou z částí nové jednotné koncepce policejní prevence. Semináře jsou cíleny nejen na žáky základních škol, ale i na studenty středních škol a učilišť, jakož i širokou veřejnost, kdy jejich hlavním cílem je posílit povědomí o zásadách a základních pravidel  bezpečného chování v online prostředí, například na sociálních sítích.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
5. února 2024

Odkazy do noveho okna

Safer Internet Day-2024

Safer Internet Day-2024 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem