Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Den Policie ČR

Letošní, již třetí ročník Dne Policie ČR proběhl v neděli 14. června na Slezskoostravském hradě a jeho přilehlém okolí.  

Policejní den, nad nímž převzal záštitu primátor města Ostravy Ing. Petr Kajnar, odstartoval v svým originálním projevem ředitel městského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Landsfeld.

Den policie byl určen jak pro policisty, tak pro širokou veřejnost, ale především pro děti. Pro ně si policisté preventivně informační skupiny a obvodního oddělení Vítkovice připravili třináct soutěžních disciplín (laserová střelnice, střelba ze vzduchovky, opičí dráha, jízda na kole, dopravní testy ad.). Nutno říci, že všechny děti, které se soutěží zúčastnily, a bylo jich kolem šesti set, si příjemně zasportovaly a ověřily si své znalosti.


Nejen pro děti pak policisté připravili celou řadu atraktivních ukázek. Z dynamických to bylo představení policejních kynologů a ukázky zadržení nebezpečného pachatele. Statické ukázky výstroje, výzbroje, ochranných prostředků a vozového parku jen podtrhly atraktivitu policejní práce v očích veřejnosti. Ovšem represivní opatření jdou ruku v ruce s opatřeními preventivními. Tyto byly zajištěny v tzv. preventivním stánku, kde si měly děti možnost ověřit a porovnat své znalosti dopravní problematiky.


 Ovšem prezentována zde nebyla jen policie. Na Slezkoostravském hradě své umění předvedly mažoretky a mladé členky dramatického kroužku ze Střediska volného času na Ostrčilově ulici. Prezentace 1. judo clubu Baníku Ostrava nadchla zejména mužskou část příchozích, zatímco příslušnice něžného  pohlaví mohly obdivovat úchvatné tance v podání dětí ze Základní umělecké školy ve Studénce. Velice důležité informace získali návštěvníci ve stánku Záchranného týmu Českého červeného kříže, ve kterém si mimo jiné mohli vyzkoušet nepřímou masáž srdce. Mnohé děti se pak nechaly dobrovolně zranit. Nikomu však nehrozilo žádné nebezpečí, neboť krvavá řezná zranění měla na svědomí šikovná maskérka. Členové ostravské pobočky BESIPU již tradičně a jako vždy na velmi profesionální úrovni, pro děti přichystali jízdu zručnosti a poskytli nepřeberné množství rad a prezentačních materiálů, týkajících se bezpečného pohybu v silničním provozu. Celou akci mediálně zajišťovalo rádio Orion, jehož moderátoři celý policejní den též slovem i hudbou provázeli.


Jednou z nejdůležitějších částí slunečného dne na hradě bylo předání medailí policistům. Ty mimo ředitele Lansfelda předával též náměstek primátora města Ostravy, pan Zdeněk Trejbal. Z ostatních hostů jmenujme zejména náměstka krajského ředitele policie Severomoravského kraje plk. Ing. Martina Hrinka Ph.D, ředitele Městské policie Ostrava pana Zdeňka Harazima a bývalého úspěšného ředitele ostravské policie pana Pavlisku. Dalšími hosty byli též zástupci ostatních složek IZS, ředitel ostravské vazební věznice, zástupci místní samosprávy a další hosté. Speciálním hostem, byla paní Szymoniková, jež velkou měrou přispěla k vypátrání pachatele zavrženíhodného trestného činu. Za její pohotové jednání jí Mgr. Landsfeld osobně poděkoval a předal upomínkové předměty.


Závěrem je potřeba říci, že v pořadí třetí ročník Dne Policie ČR se nadmíru vydařil. Celkem na něj zavítalo kolem 2 500 návštěvníků, kteří neskrývali svou spokojenost s prací policistů. Mnohdy však byli i překvapení, jak náročnou tato služba občanům může být. Na úplný závěr je nutné poděkovat Magistrátu města Ostravy, bez jehož pomoci by organizace tohoto smysluplného dne nebyla možná.

Fotky zde

vytisknout  e-mailem