Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Den pro kamiony

ÚSTECKÝ KRAJ - V úterý 17. 9. proběhl 3. ročník dopravně preventivní akce zaměřené na nákladní dopravu. 

     V úterý 17. září 2013 se na 78,5 km dálnice D8 uskutečnil již 3. ročník dopravně preventivní akce „DEN pro KAMIONY“, kterou společně pořádaly BESIP - regionální pracoviště pro ÚK, Policie ČR Krajské ředitelství Ústeckého kraje a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje v rámci „Evropského týdne mobility“ a „Evropského dne bez aut“.

     Cílem této preventivní akce bylo zejména upozornit řidiče kamionové a autobusové dopravy na důležitost poutání bezpečnostními pásy. Spousta řidičů kamionů poutání bezpečnostními pásy stále silně podceňuje, protože se mylně domnívá, že ve velkých vozech je zapnutý bezpečnostní pás naprostou zbytečností.

     K vyvrácení tohoto mýtu byly na místě k dispozici dva simulátory - „simulátor nárazu“, kde si řidiči mohli ověřit, jaké síly působí na jejich tělo i při nárazu v malých rychlostech, a „otočný simulátor“, ve kterém mohli zažít pocity při převrácení vozidla na střechu. K dispozici byly také speciální brýle simulující 1.5 promile alkoholu v krvi, probíhala preventivní kontrola stavu a vybavenosti autolékárniček, řidiči si mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci.

     Důležitost poutání rozebíral na místě s řidiči kamionů pracovník BESIP, řidičům se věnovali policisté z dálničního oddělení Policie ČR Řehlovice, policisté z Autobahn Polizei Dresden a pracovníci dalších zúčastněných subjektů. Řidiči mohli diskutovat také další otázky týkající se předpisů pro nákladní dopravu, přepravu nebezpečných nákladů apod. 

     Během akce policisté zastavili celkem 109 vozidel, jejichž osádka neměla zapnuté bezpečnostní pásy. Jednalo se o 55 nákladních automobilů, 5 řidičů autobusů a 49 osobních aut. „Českých“ vozidel zastavili policisté 51, ze „zahraničních“ vozidel převažovala vozidla ze SRN.
 

Fotogalerii z akce naleznete zde.

 

por. Šárka Poláčková
KŘP Ústeckého kraje

18. 9. 2013

vytisknout  e-mailem