Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Den s IZS v Plzni

PLZEŇ - V Plzni proběhl již sedmý ročník Dne s integrovaným záchranným systémem. Pro diváky byla připravena zajímavá podívaná, pro děti řada soutěží a kvízů.  

    V průběhu včerejšího dopoledne probíhala v Plzni na prostranství za obchodním centrem Plaza akce s názvem „Den s IZS“.  Té se účastnily nejen všechny složky integrovaného záchranného systému, jako jsou policisté Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba, ale i strážníci Městské policie Plzeň, Celní správa či Armáda ČR. Hned v úvodu po představení mažoretek a slavnostním zahájení mohli diváci shlédnout ukázku zásahu všech složek IZS u dopravní nehody. Přítomní se tak mohli dovědět, jak postupují jednotliví představitelé celého záchranného systému v praxi od oznámení dopravní nehody, přes vyprošťování osoby z vraku vozidla a záchranu jejího života, šetření dopravní nehody policisty až po odstranění vraku vozu a zprovoznění komunikace.  Poté mohli návštěvníci sedmého ročníku  Dne s IZS v několika tematických blocích vidět ukázku výcviku psů, praktické ukázky resuscitace zraněných osob nebo postup policistů při zadržení nebezpečného pachatele.  Žáci si mohli prohlédnout vozový park Policie České republiky, nahlédnout do tak zvaného Schengenbusu, kde je policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeň seznámili se svou činností, prohlédnout si vybavení dopravních policistů a „osedlat“ si policejní motorku. Ve stánku skupiny tisku a prevence Městského ředitelství policie Plzeň si ověřili formou vědomostních testů s dopravní tematikou své znalosti, kdy každý ze žáků byl bez ohledu na počet chyb odměněn malými dárky. Zde si také  policisté s dětmi povídali především o tom, jak se chovat v dopravě a při různých krizových životních situacích.  Většina z dětí byla velmi nadšena přítomností kriminalistických techniků Městského ředitelství policie Plzně, kteří jim předvedli, jak a čím zajišťují na místě činu stopy a jak snímají daktyloskopické otisky pachatelům. Řada dětí pak využila nabídku na vytvoření vlastní daktyloskopické karty, kterou si odnesly na památku.

      Přestože počasí nebylo zpočátku nakloněno záměrům pořadatelů a první část programu byla deštivá, zájem ze strany přihlížejících byl obrovský a  návštěvníci  odcházeli spokojení a plní dojmů. 
 
por. Ing. Hana Štefflová
25. června 2015

vytisknout  e-mailem