Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Den s Policií České republiky

Na letišti byly k vidění ukázky policejních zákroků a zásahů, na náměstí se konal koncert 

V úterý 12. června se konal slavnostní Den s Policií České republiky. Dopolední část proběhla na letišti Henčov, kde byl pro návštěvníky připraven bohatý program složený z ukázek práce policistů a ostatních složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Při odpolední části slavnostního Dne s Policií České republiky převzali na Masarykově náměstí v Jihlavě služební medaile ocenění policisté a občanští zaměstnanci. Dále byl pro návštěvníky připraven krásný koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.
 
 
Letiště Henčov
Na úvod dopolední části slavnostního dne přivítal na henčovském letišti přibližně tři tisíce návštěvníků plk. Mgr. Miloš Trojánek, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Slavnostní akci navštívil také významný host hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek.
 
ředitel a hejtmanzahájení
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Při ukázkách své každodenní práce se postupně představili policejní psovodi, zásahová jednotka, psovodi vojenské policie, speciální pořádková jednotka, společnou ukázku předvedli hasiči, zdravotnická záchranná služba a dopravní policisté, dále následovala ukázka jízdní policie, hasičů a policejních psovodů.
V průběhu dopoledne si mohli návštěvníci prohlédnout také statická stanoviště. S policejním vrtulníkem přiletěli do Jihlavy piloti Letecké služby Policie České republiky. Představit svou techniku na letiště přijeli policejní pyrotechnici, policisté pořádkové, dopravní, cizinecké a dálniční policie, kriminalističtí technici, Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Jihlavě, Armáda České republiky, Městská policie Jihlava, Besip tým a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky.
 
městská policiepolicejní pyrotechnici
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                    Besip tým
 
První ukázkou zahájili programovou část na henčovském letišti policejní psovodi ze Skupiny základních kynologických činností Jihlava. Policisté předvedli zákrok proti nebezpečnému pachateli, který odmítal opustit vozidlo. Úspěšnost každého zásahu závisí na profesionalitě psovoda, perfektním výcviku a stoprocentní důvěře mezi psovodem a služebním psem. Zásah musí být vždy rychlý, přesný a v nejvyšší možné míře bezpečný.
 
V další ukázce se představila Zásahová jednotka pro ochranu jaderné elektrárny Dukovany. Tito policisté zakročují proti ozbrojeným pachatelům závažné trestné činnosti, u kterých je vysoký předpoklad, že jsou ozbrojeni. Jsou mezi nimi specialisté, jako je vyjednavač, pyrotechnik a odstřelovač. Policisté jsou vycvičeni také na práci ve výškách a mohou ze zákona používat k plnění náročných úkolů i speciální zbraně a speciální donucovací prostředky. V ukázce policisté předvedli zákrok proti nebezpečným pachatelům, kteří přepadli vozidlo přepravující peníze. Pachatelé převlečeni za dělníky zastavili automobil za použití zbraní. Řidiče z vozidla vytáhli a s ukradeným autem odjeli. Na policejní hlídku pachatelé z pronásledovaného vozidla začali střílet a do akce se tak musela vložit zásahová jednotka. Zákrok policistů byl přesný a důrazný, rychle si poradili i s jedním z pachatelů, který se snažil utéct.
zásahová jednotka
zásahová jednotka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            zásahová jednotka                     zásahová jednotka 
 
Vojenští psovodi z Pracoviště kynologie Velitelství Vojenské policie Tábor si pro návštěvníky připravili ukázku, do které se zapojily i děti. Speciální služební psi jsou vycvičeni na vyhledávání drog, výbušnin a zbraní.
 
pořádková jednotkapořádková jednotka
Další policisté, které mohli návštěvníci vidět v akci, byli ze Speciální pořádkové jednotky z Brna. Jedním z úkolů těchto policistů je dohlížet na veřejný pořádek, jsou nasazování zejména při akcích, při kterých hrozí narušení veřejného pořádku velkého rozsahu, jako jsou např. riziková fotbalová a hokejová utkání, demonstrace, protestní akce a shromáždění. Dále policisté pořádkové jednotky pomáhají při pátracích akcích, živelných pohromách i průmyslových haváriích. Tito policisté podstupují speciální výcvik v oblasti zdravotní, lezecké, požární, dále topografie, řízení motorových vozidel a záchrany prováděné na vodních plochách. Ovládají speciální zbraně jako brokovnice, vrhače a taser.
Při první ukázce předvedli policisté zákrok proti agresivní skupině lidí, která napadla člena policejního antikonfliktního týmu.
Při druhé ukázce házeli agresivní demonstranti na zakročující policisty různé předměty, včetně zápalné lahve. Policisté použili při zákroku tzv. vrhač.Ten se využívá ke střelbě gumových střel proti agresivní osobě tak, abydošlo k jejímu znehybnění a mohl být proti ní veden další zákrok, jako spoutání. 
 
pořádková jednotkapořádková jednotka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Společnou ukázku předvedly návštěvníkům složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Zdravotníci, hasiči a policisté zasahovali u simulované vážné dopravní nehody, kde se i ve skutečnosti setkávají nejčastěji. Hasiči vyprostili z automobilu zraněného, který zůstal ve vozidle zaklíněn, zdravotníci mu poskytli okamžitou lékařskou pomoc a policisté provedli nezbytné šetření a součinnost.
 
             dopravní nehoda                     dopravní nehoda
 
dopravní nehodadopravní nehoda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skutečně úchvatnou podívanou připravili pro návštěvníky policistéoddělení služební hipologie z Brna. Jízdní policie je nasazována především při zajištění veřejného pořádku při konání sportovních a kulturních akcí a při pátrání po osobách. Dále pomáhá při propátrávání těžko přístupných lesních a horských terénů a při výkonu hlídkové služby například v chatových oblastech nebo rozsáhlých lesních terénech. Při ukázce se mohli návštěvníci podívat, jak probíhá cvičení policistů jízdní policie. Služební koně zvládli drezurní a skokovou přípravu, speciální policejní parkur a nácvik rušivých jevů. Jsou odolní proti nestandardnímu hluku a extrémním situacím.
 
jízdní policiejízdní policie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                      jízdní policie
 
Další ukázku předvedli hasiči lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Návštěvníci viděli zajímavou ukázku záchrany osob ve výšce a nad volnou hloubkou.
Zároveň proběhla ukázka hašení požáru ze vzduchu. Z letiště vzlétlo letadlo Antonov An-2, které je známé spíše pod názvem Andula. Toto letadlo je schopné pojmout 1 500 litrů vody a tu poté poměrně přesně shodit na místo zasažené požárem. Nejčastěji se tímto způsobem hasí rozsáhlé požáry v lese nebo v těžce přístupných terénech.
 
Na závěr programu dopolední části Dne s Policií České republiky návštěvníci shlédli ukázku policejních psovodů ze Skupiny základních kynologických činností Jihlava a hasičů. Kynologové předvedli ukázku cvičení se služebním psem. Hasiči ukázali návštěvníkům jak správně postupovat pokud vzplane olej. Skutečně efektní a odstrašující byla ukázka nesprávného postupu v této situaci, kdy se do hořícího oleje nalije voda a dojede k procesu připomínajícímu explozi.
 
hasičipolicejní psovodi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Návštěvníkům převážně z řad dětí mateřských, základních a středních škol se Den s Policií České republiky na henčovském letišti líbil a své nadšení dávali náležitě najevo. Kromě nevšedních a akčních ukázek se dověděli spoustu zajímavých a nových informací o činnosti policie i ostatních složek integrovaného záchranného systému.
 
 
Masarykovo náměstí v Jihlavě - koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky
Odpolední část Dne s Policií České republiky zahájilo slavností předání služebních medailí oceněným policistům a občanským zaměstnancům Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Služební medaile policejního prezidenta Za zásluhy o bezpečnost, Čestné medaile a Plakety Policie České republiky a medaile Krajského ředitelství policie kraje Vysočina si po nástupu čestné jednotky převzali z rukou ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Miloše Trojánka a prvního náměstka hejtmana Kraje Vysočina Ing. Vladimíra Novotného.
 
policistéčestná jednotka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                           
                                                                      ocenění
 
Po odchodu čestné jednotky byl pro návštěvníky připraven estrádní koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. 
Hudba Hradní stráže a Policie České republiky je velký dechový orchestr, který profesionálně reprezentuje českou hudební kulturu, a to nejen doma, ale také v zahraničí. Orchestr svým vznikem v roce 1945 navázal na bohatou tradici vojenských, policejních i četnických hudeb z období první Československé republiky.
 
Promenádní koncert se nesl v duchu oslav Dne Policie České republiky. Nádherné melodie, které zazněly, měly mnoho společného s policejními sbory celého světa. Návštěvníci si v podání Hudby Hradní stráže a Policie České republiky mohli poslechnout světoznámé skladby ze slavných policejních a kriminálních filmů a seriálů.
Slavnostní Den s Policií České republiky, díky kterému jsme si mohli připomenout jednadvacet let od vzniku Policie České republiky, tak zakončila krásná hudba.
 
koncertkoncert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                     policisté
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. června 2012
 

 

Odkazy do noveho okna

čestná jednotka

čestná jednotka 

Detailní náhled

hasiči lezecká skupina

hasiči lezecká skupina 

Detailní náhled

jízdní policie

jízdní policie  

Detailní náhled

letiště Henčov

letiště Henčov 

Detailní náhled

letiště Henčov

letiště Henčov 

Detailní náhled

policejní psovodi

policejní psovodi 

Detailní náhled

policejní psovodi

policejní psovodi  

Detailní náhled

policejní vrtulník

policejní vrtulník 

Detailní náhled

pořádková jednotka

pořádková jednotka 

Detailní náhled

vojenští psovodi

vojenští psovodi 

Detailní náhled

vrtulník záchranné služby

vrtulník záchranné služby 

Detailní náhled

zásahová jednotka

zásahová jednotka  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem