Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Den státnosti se neobejde bez bezpečnostních opatření

V souvislosti s oslavami 90. výročí vzniku samostatné Československé republiky dne 28. října tohoto roku, při kterých bude na území hlavního města Prahy probíhat řada shromáždění, kulturních a společenských akcí, přijala Správa hlavního města Prahy P ČR adekvátní bezpečnostní opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku. 

Jak již bylo na mnohých portálech, především pak Magistrátu hlavního města Prahy, prezentováno, proběhne dvacátého osmého října slavnostní přehlídka sil a techniky Armády ČR, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Městské Policie hlavního města Prahy.
Jelikož se ze strany shora zmíněných složek na akci samotné zúčastní bezmála sedmnáct set osob a nemalé množství techniky, je nezbytné provést před oficiální přehlídkou takzvanou „secvičnou“ přímo v místě konání. Jak již bylo avizováno, tato proběhne v pozdních večerních hodinách ve spodní části Evropské ulice v Praze 6. Už tento nácvik se zásadním způsobem dotkne široké veřejnosti, především pak řidičů. Ulice Evropská bude uzavřena od devatenácté hodiny od křižovatky Evropská – Drnovská ve směru do centra pro běžný provoz. Dopravu zde budou korigovat a odklánět policisté Policie ČR a příslušníci Vojenské policie Armády ČR. Dále je v této lokalitě řádně rozmístěno dopravní značení v souladu s platným dopravně inženýrským rozhodnutím, které řidiče včas upozorní na uzávěru, a navede je na objízdné trasy.  Tou dobou začne přijíždět šest desítek autobusů s účastníky přehlídky a najíždět těžká technika na generální zkoušku. V průběhu nácviku samotného dojde k uzavření ulice Evropské od Vítězného náměstí v obou směrech a to na nezbytně nutnou dobu. Nejzásadnější pro řidiče bude trasa následná, odjezdová, stanovená pro odvoz těžké techniky. I zde dojde k částečnému omezení dopravy. Konkrétně v ulicích Svatovítská, Milady Horákové, Bělohorská, Patočkova, Karlovarská a Drnovská. Na všech těchto komunikacích dojde k částečnému, v nutných případech úplnému omezení dopravy. Tato omezení by měla trvat pouze po takovou dobu, která bude potřebná pro převoz těžké techniky.
Podobná opatření proběhnou i následující den. Tentokrát však bude ulice Evropská uzavřena již od deváté hodiny ranní, a to mezi křižovatkami Na Pískách, Vítězné náměstí. Tento den to však nebude jediná uzavřená komunikace v této oblasti. Další omezení budou v ulicích Československé armády, zde od Vítězného náměstí po ulici Čkalova, dále Svatovítská, Generála Píky, Pevnostní, Glinkova, Velvarská a Slunná a další přilehlé komunikace. Všechny tyto komunikace budou po dobu přehlídky zcela uzavřeny. I zde budou přítomni policisté, kteří budou korigovat dopravu.
Zde je na místě upozornění pro všechny účastníky této společenské akce, že v této vyjmenované lokalitě nebude možnost parkování, proto by bylo ze strany návštěvníků vhodné, dopravit se do této oblasti prostředky městské hromadné dopravy. (Nabízí se zejména využití metra trasy „A“ do stanice Dejvická.)
Čas ukončení těchto opatření je plánován na pozdní odpolední hodiny, nicméně o konkrétní hodině nelze v současné době spekulovat.
Osmadvacátého října proběhnou kromě vojenské přehlídky také další kulturní a společenské akce, shromáždění občanů, kde budou policisté dohlížet na klid a veřejný pořádek.
Policisté zaměří svoji pozornost zejména na dvě oznámená shromáždění. V Praze 3  na náměstí Jiřího z Poděbrad je oznámeno shromáždění občanů pod názvem: „Den národní jednoty“ v době od jedenácti hodin. Během tohoto shromáždění organizovaného Dělnickou stranou vystoupí zástupci organizací v kombinaci s hudební produkcí. Účastníci shromáždění se dle vyjádření svolavatele rozejdou kolem šestnácté hodiny.
V Praze 1 na Václavském náměstí u sochy Svatého Václava je oznámeno  od devíti hodin shromáždění stoupenců Národní strany k  90. výročí vzniku ČR a šestiletému znovu založení nejstarší politické strany - Národní strany. Shromáždění bude pravděpodobně dle oznamovatele ukončeno kolem dvaadvacáté hodiny. I během tohoto shromáždění zazní projevy účastníků.     
 

vytisknout  e-mailem