Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Denně policisté odhalí řidiče pod vlivem drog

RAKOVNICKO – Drogy, tak jako alkohol, za volant nepatří. 

Policisté Územního odboru Rakovník se denně setkávají s řidiči ovlivněné jinými návykovými látkami – drogami.

Všem je známo, že alkohol ani drogy za volant nepatří, protože negativně ovlivňují schopnost soustředěnosti a vnímání při řízení, avšak ne všichni se tím řídí.

Policisté během v posledních dnech zastavili řidiče, kteří měli pozitivní test na canabis (marihuanu) či amfetamin/metamfetamin (pervitin).

V pátek 22. června po sedmnácté hodině byl zastaven v Roztokách Karlově – Placanda sedmadvacetiletý řidič vozidla Ford, který byl kromě předložení dokladů vyzván také k dechové zkoušce a testu na drogy. Dechová zkouška byla negativní, avšak test na drogy odhalil látku canabis. Řidič s výsledkem souhlasil a hlídce uvedl, že je pravidelným uživatelem marihuany a poslední cigaretu s marihuanou vykouřil předchozí den ve večerních hodinách.

Dalším řidičem, který měl pozitivní test na drogy, jež odhalil marihuanu, byl čtyřiadvacetiletý muž. Toho prvosledová hlídka zastavila před půl osmou večer 24. června v Rakovníku v ulici Fojtíkova. Tento řidič policistům uvedl, že o víkendu vykouřil nezjištěné množství marihuany.

V úterý 26. června ve čtvrt na pět odpoledne zkontrolovala v Lužné prvosledová hlídka řidiče osobního vozidla Fiat, kterého ztotožnila jako 25letého. I ten měl pozitivní test na drogy, avšak nebyla vyznačena látka canabis, ale amfetamin/metamfetamin. Pětadvacetiletý muž odmítl po řádném poučení lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu. Policisté při kontrole vozidla zjistili, že vozidla nemá platnou technickou kontrolu, která vypršela v květnu letošního roku.

Všem řidičům byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.

Policie opět upozorňuje na řízení pod vlivem jiných návykových látek:
Většina z nás ví, že řídit pod vlivem alkoholu je trestuhodné. Schopnost řídit motorová vozidla však narušují i jiné návykové látky (drogy)!
Řidič, který některou látku (drogu) užil, může mít:
• potíže v udržení pozornosti a soustředění se na řízení,
• unáhlené reakce,
• narušenou psychomotorickou koordinaci,
• tendence k rychlé, agresivní jízdě a riskování,
• časté je také vybočování z jízdního pruhu a ze silnice, vlnkovitá jízda a kolize ve velké rychlosti

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
27. června 2018

vytisknout  e-mailem