Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Děti a vysvědčení

KLATOVSKO - Zítra je poslední školní den a děti dostávají vysvědčení. Doporučení rodičům před nepřiměřenými tresty. 

      V pátek 30. června letošního roku  budou žáci a studenti dostávat hodnocení na vysvědčení za 2. pololetí školního roku 2016-2017. Některé děti, které dostanou špatné známky, mají strach  z rodičovských výhrůžek a trestů. Často bývá jednou z příčin útěků z domova nebo dokonce v některých případech i sebevražedných pokusů dětí.

Pro dítě není motivující fyzické trestání od rodičů. Často jde o útěk  před ponižujícími, urážlivými a zesměšňujícími pocity, které by dítě mohlo zažít ve sporu či konfliktu s rodiči nebo vychovateli. Dítě vybírá možnost útěku jako obranu a mohou vnímat nespravedlnost.

Děti mají různé důvody k útěku:

1/ náhlé rozhodnutí, kdy podnět může být rozdílný

2/ připravované a plánované = závažnější forma útěku s různou motivací.

Dítěti by měla rodina dávat pocit bezpečí. Pokud některá rodina nefunguje a neplní své funkce dítě přemýšlí o útěku, např. rodiče se často hádají,  vysoké pracovní vytížení rodiče a následně nedostatek času na dítě a s tím spojené chybějící vzory, roli zde hraje i nedostatečné finanční zajištění rodiny.

Při vypátrání = pro dítě útěcha, původní záměr útěku minul a děti mají strach, co bude až se vrátí domů nebo do ústavního zařízení.

 

Špatné výsledky ve škole

     Útěky dětí z rodin - obava z reakce rodičů na známky. Někteří přísní rodiče pohrozí dětem, že nesmí se špatnými známkami chodit domů. Stává se, že dítě nedokáže vyhodnotit  pravdivost tohoto prohlášení a potom raději domů nejde.  Někdy přísný rodič používá tělesné či jiné tresty a dítě má strach z toho, že bude za známky fyzicky potrestáno nebo slovně ponižováno.

      Dítě mnohdy nesplňuje očekávání a představy rodičů. Někdy rodiče kladou velké nároky na dítě, které tyto nezvládá. Jsou i případy, kdy rodič neumí správně vychovávat dítě a nevnímá jeho projevy úzkosti i smutku, vzteku, deprese.

Rodiče mají vysvětlit dítěti, že s jeho výsledky nejsou potěšeni a mohou v příštích měsících pomoci zvládnout učivo lépe. Rodiče nezapomeňte svůj slib následně splnit.

    Rodiče motivujte kladně své dítě. Motivací pro další úspěch je i pochvala, podporujte jeho sebevědomí a pomáhejte dítěti při řešení jeho problémů a tím budete předcházet mnoha dalším problémům v budoucnu.

  

nprap. Ladmanová Dana

29. června 2017

                                                                                                           

vytisknout  e-mailem