Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Děti ano, platit ne!

VSETÍNSKO: Dvě desítky rodičů nepřispívají na výchovu svých dětí 

Vsetínsko - Dvě desítky rodičů od počátku ledna letošního roku nepřispívají na výchovu svých dětí. Jen během prvního měsíce se na služebny policie v teritoriu vsetínského územního odboru dostavilo čtrnáct rodičů, kteří se musí o potomky postarat sami. Druhý rodič jim totiž na výživu dětí nepřispívá vůbec nebo jen občas.

Nejaktuálnější případ nám byl oznámen včera odpoledne a dneska byly ve věci podezření z přečinu zanedbání povinné výživy zahájeny úkony trestního řízení. Podezřelým je jednačtyřicetiletý muž z Valašského Meziříčí. Už půl roku neplatí na svou čtrnáctiletou dceru a k dnešnímu dni dluží k rukám matky částku dvanácti tisíc korun. Velmi nezodpovědným je i čtyřiatřicetiletý otec ze Vsetínska. Částka, kterou nepředal matce svých dvou dětí, přesáhla pětatřicet tisíc korun. Na dvě dcery ve věku osm a deset let neplatí už téměř dva roky. Navíc tento tatínek byl už za trestný čin zanedbání povinné výživy v posledních třech letech odsouzen. V případě, že by soud znovu uznal jeho vinu, může jít do vězení až na pět let.

Přestože ve statistikách kriminality jsou převážně otcové, kteří zapomínají na vyživovací povinnost vůči svým dětem, máme v tomto roce na Vsetínsku zaevidovanou i jednu podezřelou matku. Jednačtyřicetiletá žena ze Vsetína už více než dva roky zapomíná finančně pomáhat svým dětem a na výživném se podílí jen občas. Otci, kterému má alimenty na čtyři děti předávat a to pravidelně každý měsíc, dluží přes jedenáct tisíc korun.

Vloni jsme měli za stejné období (od 1. ledna do 5. února 2009) oznámeno pouze patnáct případu neplacení výživného na děti.

Neplnění si povinné výživy je trestný čin. Trestní zákoník doslova říká: Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.Odnětím svobody až na pět let bude potrestán pachatel byl-li za takový trestný čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

5. února 2010, nprap. Ludmila Brousilová

 

vytisknout  e-mailem