Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Děti nekouří

VSETÍN: Ve Vsetíně probíhá projekt zaměřený na prodej tabáku dětem. 

Děti nekouří, je název preventivního projektu zaměřeného na nedovolený prodej tabákových výrobků dětem ve Vsetíně. Jeho cílem je dodržování tzv. tabákového zákona a zákona o přestupcích, kde je prodej tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let zakázán. V případě porušení těchto předpisů prodejcem je sankce do jednoho tisíce korun, u provozovatele až do pěti set tisíc korun a dva roky zákazu činnosti.
Příprava a začátek projektu spadá do podzimu loňského roku, kdy Policii ČR oslovili zástupci občanského sdružení Občané proti závislostem. Dalším partnerem je Městská policie Vsetín a město Vsetín. Záštitu nad projektem převzal místostarosta Vsetína pan Mgr. Petr Kořenek. Na začátku byl průzkum míst prodeje tabákových výrobků, který provedli členové sdružení. Po té byly vytvořeny letáky určené hlavně prodejcům tabákových výrobků a krátká intervence pro policisty a strážníky k oslovení prodávajících.
V únoru začala distribuce letáků. Policisté a strážníci při oslovení prodavačů zdůrazňovali možné případy jejich protiprávního jednání v souvislosti s prodejem tabákových výrobků dětem a také škodlivé účinky kouření na dětský organismus. Tato fáze projektu byla chápána spíše jako informativní, podání pomocné ruky prodejcům, aby dokázali při prodeji odmítnout děti a vysvětlili jim stinné stránky jejich chování.
Další průzkum provedený na konci března ukázal fakt, že v mnoha případech upozornění nepostačilo. I z tohoto důvodu bude následovat již represivní fáze projektu, kdy zjištěné prohřešky prodejců budou řešeny v rámci výše uvedených zákonů. Pokud se projekt osvědčí bude možnost jeho rozšíření i na další místa nejenom našeho regionu.
 
 
2. dubna 2012, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik
 
Odkazy do noveho okna

Děti nekouří 1

Děti nekouří 1 

Detailní náhled

Děti nekouří 2

Děti nekouří 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem