Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Děti z mateřinky vypátrali těžkooděnci

V lesoparku Cibulka zmizeli tři žáčci. Policisté speciální pořádkové jednotky je vypátrali přibližně po půl hodině. 

Včera v jedenáct hodin třicet sedm minut přijali operátoři linky tísňového volání oznámení o pohřešování třech dětí. Na základě této informace vyrazili policisté speciální pořádkové jednotky do ulice Naskové v Praze 5, neboť právě z tamní školky děti zmizely. Avšak celá situace má hned několik ALE…

Po příjezdu na místo se policisté okamžitě spojili s učitelkami, které jim ALE nebyly schopny sdělit, které děti jim skutečně zmizely. Jednoduše je neuměly pojmenovat. Mužům zákona poskytly pouze popis ratolestí, kdy se mělo jednat o dvě děvčátka a jednoho chlapce ve věku 3, 4, a 5 let. Navíc učitelky, dle jejich slov, ALE zmizení dětí zjistily až poté, kdy si všimly třech odložených batohů.

„Espéjáci“, byť s minimem informací na nic nečekali a okamžitě začali po dětech pátrat v blízkém i dalekém okolí. S ohledem na rozlehlost lokality směřovaly k pátrání na místo další a další policejní hlídky. Děti tak ve finále hledalo několik desítek policistů jak z SPJ Praha a z místních oddělení druhého policejního obvodu, tak i strážníci Městské policie hlavního města Prahy. Závažnost celé situace dokládá i to, že na místo dorazili také pátrači krajského ředitelství, kteří vyjíždí na ty vůbec nejdůležitější pohřešování. Připravena pomoci s pátráním byla i letecká služba policejního prezídia s vrtulníkem. Ten nakonec nebyl potřeba.

Ve dvanáct hodin a třináct minut zazněla éterem výborná zpráva - DĚTI JSOU NALEZENY A JSOU V POŘÁDKU!. Všichni „drobci“ byli v době nálezu nazí, protože jim prý bylo horko. Některé své svršky děti třímaly v ručičkách, jiné policisté našli cestou lesem zpět do školky. Určitě bylo velikým štěstím, že děti nenapadlo se jít v tento parný den vykoupat do rybníčku, nedaleko kterého byly nalezeny.

Po návratu do školky vyvstalo další ALE. Prošetřováním policisté totiž zjistili, že děti zmizely mnohem dřív, než bylo vše oznámeno policistům. Učitelky totiž nejprve několik desítek minut pátraly takzvaně na vlastní pěst. Teprve až uznaly, že na to sami nestačí, přivolaly policisty. ALE proč?

Nejen na tuto otázku budou muset najít odpověď policisté z místního oddělení, kteří celou událost i nadále prošetřují. Ty bude také zajímat, proč učitelky nezaregistrovaly, že jim chybí hned tři děti, proč vše oznámily s takovou časovou prodlevou a další skutečnosti.

Prioritně musí policisté dojít k závěru, zda se učitelky dopustily něčeho protiprávního, tedy přestupku, nebo trestného činu. Stran prošetřování také zatím pracujeme s možností, že událost ve finále nebudou řešit policisté, potažmo správní orgány či soudy, ale jiné kompetentní orgány. Proto v tuto chvíli nepředjímejme.

por. Mgr. Tomáš Hulan 23. 6. 2017

vytisknout  e-mailem