Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Děti ze školky byly na návštěvě u psovodů

LIBERECKO - Děti z Mateřské školy z Frýdlantu navštívily Skupinu speciálních kynologických činností v Černousích. 

 

V rámci preventivně informační akce byly pozvány na besedu o využívání služebních psů u Policie České republiky dne 23. ledna 2014 na Skupinu speciálních kynologických činností Černousy, děti z Mateřské školky v ulici Jiráskova ve Frýdlantu v Čechách.

Ukázka výcviku služebních psů začala ihned po jejich příjezdu na vlakovém nádraží v Černousích v 8.20 hodin. Po vystoupení z vlaku byly děti s učitelkami převedeny do bezpečné vzdálenosti od kolejiště, kde byla připravena první část ukázky dovedností policejních psů. Modelová situace vloupání do objektu, kdy nebezpečný pachatel měl na hlavě nasazenou kuklu, předškoláky okamžitě vtáhla do následného akčního dění. Příjezd policejního služebního vozidla se zapnutým majákem, následná výzva zakročujícího policisty a použití služebního psa k provedení zákroku proti v té chvíli již útočícímu pachateli. Zákrok končil zákusem psa do ochranného obleku figuranta - pachatele. Vše se odehrávalo v těsné blízkosti přihlížejících dětí. Při prováděné bezpečnostní prohlídce nebezpečné osoby, tato opakovaně zaútočila na policistu a služební pes znovu zakročil a pachatel skončil po zákroku služebního psa na zemi a policista mohl dokončit bezpečnostní prohlídku a pachateli nasadit pouta.
 
V očích dětí byl znát zájem, užaslý výraz a samozřejmé podpora služebnímu psovi i s potleskem. V průběhu této a každé další ukázky byla vždy dětem popsána modelová situace a zdůrazněna skutečnost, že v dané chvíli je vše pouze jenom „jako“. Toto se následně týkalo především další ukázky se zadržením pachatele za použití cvičné zbraně se střelbou proti běžícímu služebnímu psovi. Po ukončení ukázek výcviku v prostorách nádraží se děti společně s policisty přesunuly do areálu Skupiny speciálních kynologických činností Černousy, kde následovaly ukázky vyhledání drog, výbušnin, zbraní a ohnisek požárů. I tuto práci služebních psů děti ocenily svým zájmem a na závěr každé ukázky potleskem. Vzhledem ke klimatickým podmínkám, došlo na brzký přesun do vnitřních prostor objektu do zasedací místnosti. Zde všechny oficiálně přivítal vedoucí Oddělení služební kynologie mjr. Mgr. Aleš Jehlička. Pro děti bylo připraveno malé pohoštění a zvláště teplý čaj všem přišel vhod. Po rozehřátí zasypaly děti policisty palbou otázek. Debata se točila kolem problematiky a škodlivosti drog, riziku komunikace s cizími osobami a návodech, jak se v různých situacích chovat. Otázky dětí i jejich učitelek se nejčastěji týkaly konkrétně výchovy a výcviku psů. V průběhu povídání děti malovaly obrázky s policejní tématikou. Závěr besedy byl zakončen hromadným focením se služebními psi.
 
Na vlakové nádraží děti doprovodili policisté společně se svými služebními psy. Zbývající čas do odjezdu vlaku trávily děti hledáním vystřelených nábojnic z ranní ukázky.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
6. února 2014
 

 

 

Odkazy do noveho okna

Psovodi 1

Psovodi 1 

Detailní náhled

Psovodi 2

Psovodi 2 

Detailní náhled

Psovodi 3

Psovodi 3 

Detailní náhled

Psovodi 4

Psovodi 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem