Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dětská výslechová místnost

Dětská výslechová místnost

Na počátku roku 2007 byla na východočeské policejní správě v Hradci Králové uvedena do provozu nově zřízená výslechová místnost pro dětské oběti trestných činů.

Výslechová místnost vyhovuje všem standardům a potřebám trestního řízení v současnosti. Jedná se o specializovanou místnost, kde dochází ke kontaktu  vyšetřovatele především s dětskou obětí trestného činu (znásilnění, pohlavní zneužívání, svádění k pohlavnímu styku, týrání aj.). 
Neformální prostředí, speciální loutky (prostřednictvím loutek lze simulovat nepříjemný zážitek dítěte i beze slov)  a videotechnika napomáhají při přípravě ke komunikaci, k získávání informací od dětské oběti a při dokumentaci úkonu. 

Mladý člověk tak oproti minulosti vchází při trestním řízení do kontaktu pouze s jednou osobou. Tím je dnes odstraněn psychologický blok dětské oběti, či mladého delikventa, který dříve způsobovala přítomnost osob, které se výslechu dítěte ze zákona účastní. Jedná se o vyšetřovatele, obhájce, soudce, státního zástupce, rodiče nebo zákonného zástupce dítěte, zástupce OSPOD (oddělení sociálně právní ochrany dětí), kriminalisty, dětského psychologa, popř. soudního znalce z oboru dětské psychologie a psychiatrie.

Stručně řečeno, umožňuje šetrnější a humánnější zacházení s obětí trestného činu, ale i s mladistvým provinilcem. Další obdobně vybavené dětské výslechové místnosti vznikají na dalších okresních ředitelstvích východočeské policejní správy. 

vytisknout  e-mailem