Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Developeři půjdou před soud

Rozsáhlá kauza si vyžádala dva roky tvrdé práce policejních vyšetřovatelů  

Případ jedné z developerských společností z Brněnska zaujal již několikrát.

První oznámení přijali policisté Územního odboru Brno – venkov v únoru roku 2008. Jeden z klientů se obrátil na Policii České republiky, protože začal mít problémy s plněním smluvních závazků developerské společnosti, která podnikala na okrese Brno – venkov. Předmětem podnikání společnosti byla stavba domků na klíč. Další oznámení pak zaplavila Územní odbor Policie ČR Brno - venkov. Škoda dosáhla takové výše, že materiál byl vzhledem ke své rozsáhlosti a výši škody převeden začátkem ledna 2009 na Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje. Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality slíbili všem poškozeným, že hlavní prioritou je případ bez zbytečných průtahů důkladně prověřit. Řada poškozených byla v nezáviděníhodné situaci: klienti měli milionové úvěry, někteří prodali i své původní byty a slíbené domy neměli buď vůbec, nebo neobyvatelné.

24. března 2009 kriminalisté realizovali domovní prohlídky společnosti i trvalého bydliště obchodního ředitele společnosti. Byly zajištěny účetní a další důkazní materiály. Důležité důkazy dodali i poškození klienti. Jednalo se převážně o fotodokumentaci ze staveb, smlouvy a další písemnosti.

29. května 2009 bylo zahájeno trestní stíhání obou zástupců developerské společnosti s podezřením na trestný čin podvodu. Celkem vyšetřovatelé zadokumentovali 25 poškozených klientů společnosti se škodou přesahující 17 milionů korun.

V červnu 2009 došlo k významnému posunu v kauze. Oba muži stali pro policii nekontaktními. Nepřebírali si zásilky a nevyskytovali se v místě bydliště. Navíc kriminalisté zjistili, že si založili novou společnost v Praze a snažili se podnikat v obdobné činnosti.

Z pátku 26.- sobotu 27. června 2009 byli oba obvinění muži zadrženi v rekreačním zařízení na Znojemsku, kde pobývali. Následoval návrh na vzetí obou podnikatelů do vazby.

28. června 2009 byla na oba muže vazba uvalena a vyšetřovatelé tak mohli dát dohromady další velkou skupinu poškozených. Tu tvořili dodavatelé materiálu a služeb, tedy právnické osoby. Zde policisté zadokumentovali dalších 29 poškozených s celkovou škodou přes 4 miliony korun.

4. listopadu 2009 bylo možné rozšířit sdělení obvinění oběma vazebně stíhaným mužům. Celková škoda již překročila 21 milionů korun. Do konce ledna 2010 se obvinění seznamovali se spisovým materiálem. Proces seznamování byl fázován, protože celý spisový materiál obsahuje úctyhodných 3200 listů a také řadu příloh.

Za trestný čin podvodu hrozí oběma mužům až 10 let za mřížemi.

Článek z loňského roku:   http://www.policie.cz/clanek/nektere-spatne-domky-musely-byt-strzeny.aspx


Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


 

vytisknout  e-mailem