Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Devět odhalených padělků za měsíc

Hradec Králové - V průběhu měsíce července se podařilo policistům Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Hradci Králové odhalit a zajistit devět padělaných nebo pozměněných dokladů předkládaných cizinci na území východních Čech.  

Není pravidlem, aby takové množství zadržených falzifikátů bylo objeveno v tak krátkém časovém období jako je třicet kalendářních dnů.
Padělatelé jdou technologiemi zpracování stále kupředu a některé padělky jsou tak dokonale provedené, že jsou pouhým okem velice těžko rozpoznatelné. K tomu, aby bylo potvrzeno podezření, že byl například cestovní doklad nebo doklad totožnosti pozměněn z větší či menší části nebo padělán celý, je potřeba umět pracovat a využívat možnosti kvalitní techniky a neustále se vzdělávat v oboru padělatelství. Můžeme říci, že se toto našim policistů daří. I proto patří mezi ostatními policisty k uznávaným odborníkům a obrací se na ně s podezřelými doklady kolegové i z jiných policejních složek, například z dopravní, hlídkové či kriminální policie. Díky školením, které naši specialisté - dokladáři provádějí i pro jiné orgány státní správy a samosprávy se daří zachycovat padělky i na místech, kde dříve mohlo cizincům předložení falzifikátu z důvodu neznalosti pracovníků projít. 
 
O některých případech jsem média informovali, ale pro shrnutí uvádíme všech devět falzifikátů:
  • Policistům v Kostelci nad Orlicí předložili dva státní příslušníci Ukrajiny dva celkové padělky rumunských dokladů totožnosti a jeden celkový padělek řidičského průkazu.
  • V Náchodě se při kontrole mezinárodního linkového autobusu prokazoval další občan Ukrajiny pozměněným občanským průkazem a pozměněným cestovním pasem Litvy a následně i celkovým padělkem litevského řidičského průkazu.
  • V Hradci Králové předložili dva cizinci, nezávisle na sobě, oba ukrajinské státní příslušnosti, zfalšované potvrzení o poskytnutí ubytování, které je podmínkou k udělení pobytového víza v České republice.
  • Dopravním policistům Krajského ředitelství PČR Včk byl při silniční kontrole v obci Horní Čermná na Ústeckoorlicku podezřelý, státním příslušníkem Vietnamu předložený, řidičský průkaz, kterým prokazoval oprávnění k řízení motorového vozidla. Naši specialisté opravdu potvrdili, že se jedná o velice kvalitní celkový padělek, který tímto zajistili. Policisté potvrdili, že cizinec není držitelem řidičského oprávnění. Padělkem se snažil legalizovat své nebezpečné počínaní na silničních komunikacích v ČR.

vytisknout  e-mailem