Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Devítiletý cyklista vjel před projíždějící vozidlo

NOVOJIČÍNSKO - události 

Během pátečního dne došlo v Moravskoslezském kraji k několika dopravním nehodám s účastí cyklistů. Jedna z nich se stala také na Novojičínsku, a to v obci Kunín. Dle zjištěných informací měl devítiletý chlapec jedoucí na jízdním kole sjet z chodníku na přechod pro chodce, bezprostředně před přijíždějící vozidlo Toyota, které řídila sedmatřicetiletá žena. Ta již nemohla střetu zabránit a do cyklisty narazila. Řidička sraženému chlapci okamžitě poskytla první pomoc a na místo přivolala rychlou záchrannou službu, která jej převezla do nemocnice. Policisté u řidičky provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem.

V souvislosti s výše uvedenou dopravní nehodou a se začátkem cyklistické sezóny je potřeba připomenout základní zásady bezpečného chování, které by měli cyklisté dodržovat.

Rady cyklistům
Pokud patříte mezi cyklisty, nenechávejte nic náhodě a průběžně kontrolujte technický stav svého jízdního kola a to především funkčnost brzd.  Nezapomeňte také zkontrolovat povinnou výbavu, do které například za snížené viditelnosti patří také přední světlo bílé barvy a zadní světlo červené barvy. Cyklisté do 18 let mají povinnost mít během jízdy na jízdním kole nasazenou přilbu. Tu by však měli nosit všichni cyklisté bez rozdílu věku, jelikož přilba je důležitý bezpečnostní prvek, který Vám může například v případě pádu dokonce zachránit i život. Pokud vyrážíte na bicyklech s dalšími lidmi, jeďte vždy za sebou a dodržujte bezpečné rozestupy. Odstupy také dodržujte od překážek, které máte během jízdy po pravé straně a to zejména od parkujících automobilů, ze kterých může kdykoliv někdo vystoupit. Otevřené dveře vozidla mohou být pro Vás nebezpečnou překážkou. Pokud je to možné, měli byste pro svou jízdu co nejvíce využívat vyznačené cyklopruhy, koridory a stezky. Nezapomeňte, že chodník je pouze pro chodce, s výjimkou dětských cyklistů ve věku do deseti let. Při užití přechodu pro chodce je potřeba vždy s jízdního kola sesednout a vést bicykl vedle sebe. Než na přechod pro chodce vstoupíte, pořádně se rozhlédněte na obě strany a přesvědčte se, že přejití je bezpečné. Dbejte na to, abyste během jízdy na jízdním kole neměli v uších sluchátka a neposlouchali například hudbu či netelefonovali – to totiž snižuje Vaše soustředění a neslyšíte co se děje kolem Vás. Je důležité si také připomenout, že nikdo by neměl usednout na jízdní kolo ve chvíli, kdy je pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Hazarduje tak nejen se svým životem, ale také s životy ostatních. Ten, kdo takto ovlivněn usedne na jízdní kolo, se svým jednáním dopouští přestupku, za který mu hrozí vysoká pokuta.


Nový Jičín 29. dubna 2019

nprap. Mgr. Darina Knižátková
vrchní inspektor oddělení tisku a prevence

 

vytisknout  e-mailem