Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bezpečnost na školách

KRAJ - V pondělí ráno se uskutečnila tisková konference za účasti hejtmana Libereckého kraje, policejního ředitele a zástupců některých škol k bezpečnosti škol v kraji. A to s ohledem na případ ze Žďáru, kde žena napadla studenty školy, dvě dívky zranila a jednoho z žáků usmrtila. . . 

V pondělí, 27. října 2014, se na Krajském úřadu Libereckého kraje, za přítomnosti hejtmana Martina Půty a krajského policejního ředitele plk. Mgr. Vladislava Husáka uskutečnila tisková konference. Tiskové konference se zúčastnili také ředitel Základní školy Rádlo Miroslav Hradecký a ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a VOŠ v Liberci Josef Šorm.
 
Jejím tématem byla reakce na události posledních dní ve Žďáru nad Sázavou (14. 10. 2014), kdy se psychicky narušené žena dostala do objektu střední školy a s nožem v ruce zaútočila na dvě studentky, které zranila a usmrtila 16letého chlapce.
 
S ohledem na tento tragický čin požádal hejtman Libereckého kraje vedení policie o prověření, jakým způsobem jsou školská zařízení schopna eliminovat vstup cizích osob do svých objektů a čelit tak možným excesům a jakým způsobem může být policie preventivně nápomocna při předcházení takových činů.
 
Vedení Policie ČR, kromě aktualizace kontaktů na kompetentní osoby, které budou v případě jakýchkoliv problémů kontaktovat policisty, provedlo i dotazníkové šetření s cílem zmapovat, jak jsou školy schopny účinně reagovat na vstup cizích osob do svých zařízení a zajistit bezpečnost nejen žáků, ale i pedagogů.
 
„Zmapovali jsme více jak tři sta padesát školských zařízení (mateřské školy, základní a střední školy) a výstupy předali vedení Libereckého kraje. Rovněž jsme vyzdvihli tři případy dobré praxe, které se jeví z našeho pohledu jako optimální,“ sdělil plukovník Vladislav Husák z krajské policie. „Nyní je na zvážení škol, zda budou tato doporučení akceptovat,“ dodal Husák.
 
Vedení krajské policie rovněž vycházelo z projektu realizovaného v roce 2013, kdy se napříč krajskými ředitelstvími nacvičovala modelová situace – tzv. aktivní střelec. Jeho cílem bylo vyzkoušet, nacvičit a zjistit systém připravenosti všech složek IZS.   Policisté při cvičení získali mnoho podnětných informací a zejména si vyzkoušeli, jak lze v těchto situacích reagovat. I přesto je vždy nutné zohlednit konkrétní podmínky, situaci a spoustu dalších faktorů.
 
„Děkuji všem policistům, že se  v tak krátké době dokázali zmapovat situaci na mateřských, základních a středních školách celého Libereckého kraje. Prověření vstupů do školních budov a přijatá doporučení jsou velmi důležité pro informovanost, rodičů, učitelů i žáků. Závěry zprávy předám krajskému resortu školství, aby byly projednány s řediteli našich škol. Obdobně předpokládám, že s doporučeními policie budou pracovat i starostové obcí a měst na školách, které zřizují,“ uzavřel hejtman Libereckého kraje.
 
 
27. 10. 2014                                                                                      27.10. 2014
Mjr. Bc. Vlasta Suchánková                                                                Mgr. Jiří Langer
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí                                                 KÚLK, tiskový mluvčí
 
Odkazy do noveho okna

foto_01

TK na krajském úřadě 

Detailní náhled

Foto_02

Zleva Šorm, Husák, Půta, Hradecký 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem