Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V červenci čtyři mrtví na silnicích kraje

KRAJ - Nejvíce usmrcených osob na silnicích kraje zaznamenala policie v Libereckém kraji v roce 2015, a to šest. 

Během prvního prázdninového měsíce vyšetřovali dopravní policisté v Libereckém kraji 332 nehod. Zemřeli při nich čtyři lidé, šest jich bylo zraněno těžce a 120 osob vyvázlo s lehkými zraněními. Z pohledu počtu usmrcených osob při dopravních nehodách byl nejhorší rok 2015, kdy v červenci zemřelo na silnicích kraje 6 osob. V roce 2013 zemřelo při dopravních nehodách 5 osob, naopak nejméně osob zemřelo při dopravních nehodách v červenci v roce 2014, a to dvě. 

 


"Vývoj dopravní nehodovosti za letošní červenec můžeme hodnotit jako uspokojivý. Ve všech ukazatelích, které sledujeme, jsme zaznamenali pokles. V počtu dopravních nehod o 9%,u usmrcených osob pokles o 43%, u těžce zraněných o 68% a u lehce zraněných jsme zaznamenali sedmi procentní snížení,"analyzuje první prázdninový měsíc vedoucí Odboru služby dopravní policie KŘP Libereckého kraje plukovník Jaroslav Řehák.

DN MOTOCYKL 1ilustrační foto

K nejtragičtějším nehodám letošních prázdnin patří dopravní nehoda, která se stala na počátku prázdnin, 9. července 2016. "Mladý řidič motocyklu nezvládl na Semilsku řízení a havaroval. Bohužel jeho zranění byla tak vážná, že se ho zdravotníkům nepodařilo zachránit," popisuje plukovník Řehák.

Další z nehod s tragickými následky se stala v polovině července. Mladá řidička osobního vozidla nepřizpůsobila na Frýdlantsku rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a čelně se srazila s protijedoucím vozidlem. "Smrtelné zranění při této nehodě utrpěl spolujezdec ve vozidle, které řídila tato řidička. V případě obou těchto nehod hrála, mimo jiné, důležitou roli  nezkušenost řidičů," doplnil plukovník Řehák.

 

A co chystají dopravní policisté na druhý prázdninový měsíc?

"Nad běžný výkon dohledu  nad silničním provozem se ještě intenzivněji zaměříme na motorkáře.  První akce plánujeme v řádech několika dnů," upozornil Řehák. "V závěru prázdnin budeme rovněž ve zvýšené míře dohlížet na provoz, a to s ohledem na konec prázdnin, kdy se lidé vracejí z dovolených", pokračoval vedoucí dopravních policistů v kraji. "No a na první dny školního roku, tak jako každý rok, se zaměříme na ty nejzranitelnější účastníky silničního provozu - na chodce, zejména děti," sdělil plukovník Řehák.

 

Rekapitulace nehodovosti od počátku roku do července 2016:

Od začátku letošního roku se na silnicích Libereckého kraje stalo 2 292 dopravních nehod. Při nich zbytečně vyhasl život deseti osob.  Oproti stejnému období loňského roku došlo k nárůstu nehod o 8% (171), počet usmrcených klesl o 2. Nejvíce osob zemřelo při nehodách v okrese Liberec (4), nejméně v České Lípě (1).

 

 

2. 8. 2016
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem