Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Díky hlodavcům skončil na policii

KRAJ - Podnikatel dluží na dani miliony 

Vrchní komisař z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obvinil v těchto dnech ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby 43 letého muže z Trutnovska.

Obviněnému, který obchodoval mimo jiné s hlodavci (jednalo se o laboratorní myši a křečky – např. křečík džungarský, čínský, Roborovského), je kladeno za vinu, že v rámci této svojí „živnosti“ v evidencích v letech 2014 a 2015 nevykázal žádnou fakturu a dále, že v roce 2013 zaevidoval pouze dva daňové doklady, což bylo v rozporu se skutečným stavem. Podle policie za zmíněná období tedy nepřiznal a neodvedl daň z přidané hodnoty ani daň z příjmu fyzických osob. Toto učinil až dodatečně v září 2016, kdy případ vyšel najevo. Tímto jednání způsobil Finančnímu úřadu pro Královéhradecký kraj škodu vyčíslenou na téměř 5 milionů korun – celkem 4.837.321,- Kč.

Policisté se případem začali zabývat na základě trestního oznámení od finančního úřadu, který získal podezření po provedené kontrole. Šetřením totiž vyšlo najevo, že jediný odběratel, který s podezřelým obchodoval v oboru chovu zvířat, totiž řádně uplatňoval nárok na odpočet daně na základě faktur, které mu dodavatel (později obviněný muž) vždy vystavil. Předmětem následně prověřovaných daňových dokladů se tak nedobrovolně stalo statisíce křečků a laboratorních myší. Obviněný muž později na policii uvedl, že si byl vědom své povinnosti vůči finančnímu úřadu, z finančních důvodů však prý podání daňového přiznání odkládal. K protiprávnímu jednání se přiznal a uvedl, že své dluhy má v úmyslu zaplatit.

Za uvedený zločin mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 2. 2. 2017 v 11:20

vytisknout  e-mailem