Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Divadelní zloděj zadržen

Nechal se zamknout v divadle, ze kterého pak prchl v kostýmu jeptišky. Teď mu hrozí až dva roky vězení. 

V noci na třetího prosince došlo v divadle v Opletalově ulici ke krádeži. Pachatel se druhého prosince po představení schoval uvnitř divadla tak dokonale, že ho neodhalili ani pracovníci, kteří před uzamčením objektu kontrolovali všechny prostory. A pak začal pětatřicetiletý muž „řádit“. Celé divadlo si prošel, pokochal se jeho interiérem, a pak bral vše, co by mohlo mít alespoň minimální hodnotu. Proto v kufru, který nota bene také ukradl, skončily například parfémy, nebo historický fotoaparát, či imitace policejního opasku. Při tom ho zaujal kostým jeptišky, o kterém usoudil, že by byl nejvhodnějším maskováním při úprku z místa činu. Proto se do tohoto „svatého rouna“ oblékl, a začal přemýšlet, jak se z uzamčeného divadla dostane. Byť oblečen jako jeptiška, dostal během chvíle „ďábelský“ plán, který okamžitě realizoval. V momentě aktivoval poplachové požární zařízení a čekal, až na tento alarm někdo zareaguje. A čekat nemusel dlouho. Během chvilky se do divadla dostavili kompetentní zaměstnanci, kteří, aniž by to tušili, otevřeli nenechavci ústupovou cestu. Ten, jakmile byl vzduch čistý, vzal nohy na ramena a z místa krádeže utekl. Událost začali okamžitě prošetřovat kriminalisté sedmého oddělení prvního policejního obvodu. Ti po vyhodnocení záběrů kamerového systému přesně věděli, kdo je pachatelem. Jedná se totiž o muže s poměrně pestrou trestní minulostí, především majetkového charakteru. Jelikož se ale jedná o člověka, který je konzumentem omamných a psychotropních látek, bylo velice složité ho dohledat. Tyto osoby jsou totiž velice často takzvaně na pohybu, což v praxi znamená, že ani ony mnohdy nevědí, kde budou za několik následujících hodin. Nicméně i tak se pětatřicetiletého muže podařilo sedmnáctého prosince vypátrat a zadržet. Vyšetřovatel ho následně obvinil z trestných činů krádež a poškozování cizí věci. Za tyto delikty mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Z trestného činu poškození cizí věci je česky hovořící muž obviněn proto, že v divadle stihl před svým útěkem vystříkat hasicí přístroj, čímž se snažil znehodnotit veškeré stopy. Tím způsobil škodu dosahující několik desítek tisíc korun.
 
Prošetřování ale pokračuje i po sdělení obvinění. Kriminalisté prověřují, zda se pětatřicetiletý muž nedopustil podobného jednání ještě v dalších jiných případech. Pokud má kdokoliv z občanů informace k případné protiprávní činnosti tohoto muže, nechť nám je předá prostřednictvím linky tísňového volání 158.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 12. 2014

vytisknout  e-mailem