Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Divoké honičky v Praze

Během tohoto víkendu pronásledovali příslušníci Pohotovostní motorizované jednotky (PMJ) dva motocykly, jejichž řidiči před nimi ujížděli.  

Prvního motocyklu si hlídka PMJ povšimla v sobotu dne 21. května kolem 19 hodiny na ulici Průmyslová v Praze 10 ve směru do centra. Zelená yamaha neměla zadní registrační značku, proto se policisté rozhodli, že jejího řidiče zastaví a zkontrolují. Ten ale na jejich výzvy nereagoval a začal před nimi ujíždět. Výrazně zrychlil a svou bezohlednou a agresivní jízdou tak několikrát málem způsobil dopravní nehodu. Před křižovatkou s ulicí Libereckou sjel ve vysoké rychlosti z pozemní komunikace na nedostavěnou silnici, kde nezvládl řízení a havaroval. Osmadvacetiletého řidiče policisté na místě zadrželi. Krátce nato zjistili, že motocykl byl odcizen předchozího dne v Praze 10. Muž, který jej řídil, nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a před jízdou navíc požil drogu pervitin, což potvrdil i následný orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek v organismu.
 
Muž je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a podílnictví, za což by mu hrozil trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Druhá honička se strhla v neděli dne 22. května krátce před půlnocí. Tentokrát se několik hlídek policistů PMJ snažilo zadržet řidiče motocyklu, který před nimi ujížděl pražskými ulicemi i se spolujezdkyní za zády. Na znamení k zastavení vůbec nereagoval, naopak stále zvyšoval rychlost. Na ulici Kutnohorská byli policisté konečně úspěšní. Poté, co vozovku zahradili služebním vozidlem, řidič motocykl zastavil. Přitom se převrátil na stranu a i se spolujezdkyní upadli na zem. Dále však policistům kladl aktivní odpor. Se služebními pouty na rukou skončil na místním oddělení.
 
V tomto případě policisté nezjistili žádné závažnější jednání. Třicetiletý řidič nebyl pod vlivem alkoholu, ani pod vlivem drog. Vlastnil dokonce řidičský průkaz a jeho motocykl byl v pořádku. Důvod, proč řidič policistům ujížděl, tak byl jediný. Neměl totiž motocyklistickou přilbu a domníval se, že policistům ujede. Přitom si ale neuvědomil, že reálně ohrozil zdraví své o rok mladší spolujezdkyně, která vyhledala ošetření v nemocnici. Případem se policie i nadále zabývá.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 23.5.2011 

vytisknout  e-mailem