Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dlouhodobě hledaného muže z Vlašimska vypátrali benešovští kriminalisté ve spolupráci s chorvatskou policií

BENEŠOVSKO – V České republice byl odsouzen za trestné činy krádeže a podvodu, kterými způsobil statisícové škody. Hned dva soudy na něj vydaly příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, zatčen byl ale nakonec až na základě evropského zatýkacího rozkazu.  

Devětačtyřicetiletého muže z Vlašimska měla policie v hledáčku několik let. Už v roce 2012 měl na Příbramsku podvést jistou ženu, od které si půjčil osobní motorové vozidlo s tím, že je vrátí. Místo toho je ale prodal a peníze použil pro svoji potřebu. Za trestný čin podvodu ho tamní soud v nepřítomnosti odsoudil a vydal na něj příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muž se tak rázem ocitl v databázi celostátně hledaných osob. To mu ale nezabránilo v tom, aby spáchal další trestný čin. Na jaře roku 2013 totiž v jedné benešovské firmě, u které byl zaměstnán, odcizil vysokozdvižný vozík v hodnotě více než půl miliónu korun. Také ten prodal a zmizel neznámo kde. Opět byl v nepřítomnosti odsouzen, tentokrát za krádež, a stejně jako v prvním případě, na něj byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu.

V průběhu pátrání pojali kriminalisté podezření, že muž mohl vycestovat mimo republiku, vyhlásili jej proto v Schengenském informačním systému. O několik měsíců později obdrželi od chorvatské strany informaci, že ho v prosinci roku 2013 kontrolovali tamní policisté a vyžádali si od něj adresu jeho aktuálního pobytu. Na té se ale ve skutečnosti nezdržoval, a tak kriminalistům nezbývalo, než po něm dále pátrat. Naděje jim svitla teprve poté, co se jim podařilo získat telefonický kontakt, na kterém by mohl být muž zastižen. V dubnu letošního roku se tak tedy znovu obrátili se žádostí na své chorvatské kolegy. Odpověď jim přišla hned v květnu s tím, že muže zatkli, navíc ho vyšetřují kvůli trestné činnosti, kterou spáchal na jejich území. Zpět do České republiky jej proto vydali až letos v srpnu. Ve čtvrtek v podvečer si ho kriminalisté převzali na letišti v Praze přímo od ozbrojené eskorty chorvatských policistů. Po dlouhých třech letech na svobodě tedy putoval rovnou za mříže českého vězení.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
7. srpna 2015

 

vytisknout  e-mailem