Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 14.7.2009

“Pád z výšky”, „Zmizel náklaďák“, „Okamžitý zákrok a ideální reakce svědka“  

 “Pád z výšky”, „Zmizel náklaďák“, „Okamžitý zákrok a ideální reakce svědka“

 “Pád z výšky”
       Tělo 66leté ženy nalezl dne 13.7.2009, kolem 06.45 hodin, na travnaté ploše u domu v Ostravě-Zábřehu, 66letý muž. Přivolaný lékař na místě konstatoval úmrtí ženy v důsledku pádu z výšky. Policisté při prověřování okolností zjistili, že v osmém patře je otevřeno jedno z oken bytu dokořán a pod okno byly přisunuty skládací schůdky. Na místě nebyl nalezen dopis na rozloučenou. Byla nařízena soudní pitva, která určí příčinu smrti. V rámci dosud provedeného prověřování nebylo zjištěno cizího zavinění. Okolnosti úmrtí policisté i nadále prověřují.

„Zmizel náklaďák“
       Po nákladním vozidle zn. Renault Midlum, bílé barvy, i pachateli, který jej neoprávněně užívá, pátrají ostravští policisté. Vozidlo zaparkoval na ulici B. Nikodéma v Ostravě-Porubě, 35letý muž dne 10.7.2009, kolem 11.00 hodin. Po svém příchodu na totožné místo dne 13.7.2009, kolem 15.00 hodin, však muž renault nenalezl. K dalšímu popisu vozidla lze uvést, že na kapotě  byl nápis černým písmem VKM v kruhu (velikost písmen 30 cm). K dalším „markantům“ zajisté náleží také vzadu roztržena plachta ve tvaru písmene „L“ (zhruba o velikosti 30 x 30 cm). Vozidlo bylo označeno  tabulkami značek ADR (tabulky umístěny vpředu, vzadu i po stranách vozidla, lze je zakrýt). Majitel vyčíslil škodu ve výši 1 700 000 korun. Žádáme veřejnost, o sdělení jakékoliv informace  vedoucí k pachateli či odcizenému vozidlu zn. Renault Midlum. Občané mohou policisty kontaktovat na lince 158 nebo navštívit kteroukoliv policejní služebnu. 

 

„Okamžitý zákrok a ideální reakce svědka“
      O spolupráci s veřejností při „boji“ s trestnou činností jsem již informovala mnohokrát. Je proto víc než potěšující, že i dnes mohu touto cestou poděkovat obětavému 32letému muži, který se stal zřejmě svědkem krádeže věcí z nákladního automobilu na Opavsku. Tento zážitek však muže nenechal lhostejným, o možné krádeži informoval policisty na lince 158. Muž však za vozidlem s podezřelými také jel po trase z Opavy do Ostravy a policisty informoval telefonicky.
      Oznamovatel si při jízdě na Opavsku povšiml dvou mladíků, poblíž odstaveného kamionu. Jeden z mladíků měl pak vniknout do vozidla, zřejmě pootevřeným oknem. Oznamovatel na mladíky zatroubil a ti se dali na útěk, nasedli do vozidla, v němž čekala další osoba. Po zatelefonování na linku 158 operační středisko okamžitě informovalo všechny hlídky prostřednictvím radiostanice. Policisté Oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Ostrava zareagovali ihned. Podezřelému vozidlu vyrazili vstříc a zaregistrovali jej na křižovatce v Ostravě-Porubě, kdy vozidlo odbočilo k obchodnímu centru. Na parkovišti dochází k „zapeklité“ situaci, před obchodním centrem vystoupili dva muži, řidič jel do podzemních garáží. I s tímto faktem se však ostravští policisté vyrovnali. Mladíci ve věku 18 a 16let, po spatření policistů vběhli do obchodního centra. Hlídka však muže odpovídající zadanému popisu pronásledovala a  zadržela je po 13.00 hodině, dne 13.7.2009, poblíž restaurace. Do „akce“ však vstupují také kriminalisté týmu Lovec, kteří zadrželi podezřelého muže v prostoru podzemních garážích. Ve vozidle zn. Chrysler Neon byla nalezena i navigace, kterou policisté samozřejmě zajistili.
      V průběhu prověřování bylo také zjištěno, že trojice mužů je podezřelá z trestného činu krádež (ve stádiu pokusu) na Opavské ulici v obci Josefovice, kdy měl podezřelý nezjištěným způsobem přes okno spolujezdce vniknout do kabiny nákladního vozidla, a pokusit se odcizit nezjištěné věci. Jak již bylo zmíněno, jeden z mladíků měl vniknout do vozidla pootevřeným okénkem v době, kdy v kabině ležel dokonce řidič kamionu. Poté, co měl svědek na mladíky zatroubit, měli přiběhnout k poblíž stojícímu vozidlu a odjet až do Ostravy. Ke skutku došlo dne 13.7.2009, kolem 12.45 hodin.   
      Vzhledem k místu spáchání činu byla věc postoupena kolegům do Opavy.
 

vytisknout  e-mailem