Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 17.4.2009

“Nález mrtvého v bytě”, „Jod pod zemí“, Nález munice, Nebyl schopen chůze, “Prodávali nekolkované cigarety a alkohol” 

“Nález mrtvého v bytě”, „Jod pod zemí“, Nález munice, Nebyl schopen chůze, “Prodávali nekolkované cigarety a alkohol”

“Nález mrtvého v bytě”
      Zjistit stav vodoměru a plynoměru bytu v Ostravě-Hrabůvce, na ulici Dr. Martínka, chtěla 41letá žena. Vzhledem k tomu, že se s bývalým manželem, který byt užíval, nemohla delší dobu zkontaktovat, byly dveře bytu otevřeny přivolaným zámečníkem. V předsíni však žena nalezla 42letého mrtvého a přivolala policisty. Lékař neshledal při ohledání těla zemřelého skutečnosti nasvědčující zavinění smrti cizí osobou, příčinu smrti stanoví pitva. Policisté provedli ohledání místa nálezu těla, při prověřování bylo zjištěno, že zemřelý ležel v bytě pravděpodobně zhruba rok. Tělo bylo již částečně mumifikováno. Dále policisté zjistili, že muž byl evidován v systému celostátního pátrání, v dubnu roku 2008 vydal okresní státní zástupce předchozí příkaz k jeho zadržení pro trestný čin zanedbání povinné výživy. Okolnosti smrti policisté i nadále prověřují.

kufr1.jpg kufr1.jpg
kufr3.jpg kufr3.jpg

„Jod pod zemí“
       Policejní komisař sdělil obvinění 36letému muži z Karviné pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek. Muž je podezřelý, že dne 17.7.2008, okolo 10.40 hodin, přechovával ve vozidle zn. Citroen Jumper, plastovou dózu s obsahem červeného fosforu a plastový obal s jodem (tedy chemikálie používané při nelegální výrobě metamfetaminu z efedrinu, respektive pseudoefedrinu). Ostravští policisté řidiče vozidla zastavili a provedli kontrolu v Ostravě-Bartovicích, na Šenovské ulici. Při kontrole nalezli nejen výše zmíněné plastové obaly s červenohnědým práškem (následnou expertízou stanovena chemikálie červený fosfor), druhá plastová dóza byla zaplněna zhruba do poloviny drobnými kuličkami fialovo-kovového lesku (jodem), ale zjistili také další skutečnosti. Na tehdy 35letého muže vydal Okresní soud Louny příkaz k zatčení. Další 40letý cestující ve vozidle byl zadržen díky předchozímu souhlasu k zadržení, který vydal havířovský okresní státní zástupce.
A prověřování pokračovalo dál. Při celníky provedené domovní prohlídce domu (a přilehlých prostor) v Ostravě-Bartovicích, bylo provedeno ohledání pozemku i lesního porostu navazujícího na pozemek. Detailní prohlídkou byla zjištěna cesta vedoucí k okraji lesa. Na místě pak byly nalezeny i čerstvé stopy po kopání. U plotu bylo nalezeno nářadí, motyka i lopatka a pod zemí čekalo „překvapení“ v podobě kufříku.
Muž je proto dále podezřelý, že v blíže nezjištěné době, nejméně od 08.30 hodin do 18.30 hodin, přechovával v Ostravě-Bartovicích, kufřík, zakopaný v hloubce asi 25 cm a překrytý zeminou. V kufříku se nacházela plastová dóza, naplněná zhruba ze tří čtvrtin drobnými kuličkami fialovo-kovového lesku (jodem), skleněný laboratorní chladič, na kterém byla expertizou prokázána přítomnost metamfetaminu, i další předměty, které lze použít jako součásti zařízení pro výrobu omamných a psychotropních látek.
V současnosti je obviněný umístěn ve vazební věznici v souvislosti s další trestnou činností. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Nález munice
      Při výkopových pracích prováděných v souvislosti s výstavbou nových rodinných domů byla nalezena v obci Plesná, na ulici Hrábek, válečná munice. Policisté po oznámení kolem 10.35 hodin dne 16.4.2009, zajistili místo nálezu a přivolali pyrotechnika. Specialista nalezenou munici, tříštivý dělostřelecký granát ráže 152 mm, zajistil.

Nebyl schopen chůze
     Nález muže ležícího před restaurací ve Velké Polomi, neschopného komunikace i chůze, oznámil policistům na linku 158, 41letý oznamovatel. Policisté nalezli dne 15.4.2009, kolem 21.15 hodin, 50letého muže v silně podnapilém stavu. Lékař později rozhodl k umístění muže do nemocnice. Při orientační dechové zkoušce byla zjištěna hodnota 3,79 promile alkoholu v dechu.

“Prodávali nekolkované cigarety a alkohol”
      Policejní komisař sdělil obvinění 38letému majiteli provozovny pro trestný čin porušení předpisů o nálepkách k označení zboží, formou spolupachatelství. Majitel provozovny je spolu s 38letou prodavačkou podezřelý, že skladoval a prodejem uváděl do oběhu nekolkované cigarety, tabák a alkohol. Celkem tak měl způsobit škodu na spotřební dati přesahující 18 000 korun. Pracovníci Celního ředitelství Ostrava nalezli dne 28.1.2009, v prodejně v Ostravě-Mariánských Horách, při prováděné kontrole, řádně neoznačené výrobky. Konkrétně mělo být skladováno a uváděno do oběhu přes 3000 kusů cigaret tří různých značek i tabák. Dále bylo zjištěno několik desítek neokolkovaných jednolitrových lahví, opatřených různými etiketami odlišných značek alkoholu. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody  na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest.

vytisknout  e-mailem