Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 22.7.2009

“Záliba v geometrii??”, Pistole pod stolem,Večerní napadení, “Pavoučí muž” podruhé, tentokrát v cele,Najížděl na strážníky – ukončení prověřování 

Rychlá navigace:

“Záliba v geometrii??”, Pistole  pod stolem, Večerní napadení, “Pavoučí muž” podruhé, tentokrát v cele, Najížděl na strážníky – ukončení prověřování

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

“Záliba v geometrii??”
      Ostravští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli (pachatelích) trestného činu poškozování cizí věci, ke kterému došlo dne 19.7.2009, během pouhých deseti minut, od 23.20 hodin do 23.30 hodin. Pachatel(é) v Ostravě-Výškovicích, na Staňkově ulici, postříkal či popsal celkem jedenáct zaparkovaných motorových vozidel. Černou barvou navíc pachatel postříkal i vchod a zvonky domu. Policisty čekala po oznámení jednoho z poškozených doslova mravenčí práce. Vzhledem k noční době bylo vyrozumění dalších poškozených obtížné. Do současnosti však není způsobená škoda vyčíslena.
      Na vozidlech osobních i nákladních se „skvěly“ různé nápisy či obrazce, pachatel netrpěl nedostatkem fantazie. Opakovaně se na vozidlech objevily obrazce ve tvaru kosočtverců o rozměrech 40 x 20 cm, čáry, vlnovky, písmena aj. Kosočtverce byly nakresleny na předních sklech motorových vozidel zn. Alfa Romeo, Renault Megane, dvou Škodách Fabiích. Kresby byly modré  a černé barvy. Další  vozidla například zn. Ford Tranzit, Honda CR, VW Transporter, Toyota, Peugeot Partner byly pokresleny vlnovkami, i dalšími obrazci či písmeny D, S, B, L, J a jinými.
      Policisté žádají svědky, kteří mohou k věci uvést jakoukoliv informaci, aby nás kontaktovali na lince 158 či kterékoliv policejní služebně. Věc prověřují policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-Zábřeh. Pachateli tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest.


Pistole  pod stolem
       Při vyklízení věcí z bytu po zemřelém 68letém nájemníkovi, nalezl 27letý oznamovatel pod deskou stolu připevněnou zbraň. Muž přivolal policisty dne 21.7.2009 (dopoledne), hned poté, co nalezl pod stolem v obývacím pokoji přilepenou zbraň. Policisté po příjezdu na místo, do bytu na Šalounově ulici v Ostravě-Vítkovicích, nalezli zbraň, kterou zajistili. Pistole byla zaslána k provedení znaleckého zkoumání. Vzhledem k tomu, že oznamovatel se zbraní zřejmě manipuloval, neboť ji vyjmul z pod desky stolu a položil na stůl, kde ji nalezli přivolaní policisté, lze pro tyto situace nálezu zbraně doporučit jiný, především bezpečnější postup. S nalezenou zbraní zásadně nemanipulujte, aby nedošlo ke zranění osob. I v nábojové komoře této zbraně, byl zjištěn náboj. 

Večerní napadení
        Velmi kvalitní práci odvedla dne 21. 7. 2009 hlídka policistů z obvodního oddělení v Ostravě Hrabůvce.
 Včerejšího dne krátce po deváté hodině večerní, byli policisté vysláni do parku na ulici Klegově v Ostravě Hrabůvce. Dle operačního důstojníka zde mělo dojít k brutálnímu fyzickému napadení neznámého muže. Hlídka po příjezdu do parku vyhledala napadeného muže. Byl jím čtyřiapadesátiletý muž z okresu Opava, který policistům sdělil, že k němu přišla skupina šesti osob, čtyř mužů a dvou žen. Jeden z mužů jej poté měl bezdůvodně začít fyzicky napadat. Měl jej několika ranami pěstí udeřit do obličeje, povalit na zem a kopat do hlavy. 
Poškozený muž měl oblečení a obličej potřísněn krví, měl nateklý nos, ze kterého mu vytékala krev. Hlídce dále neušlo, že muž je pod vlivem alkoholu.    
         Policisté ihned naložili muže do služebního automobilu a vydali se propátrávat okolí. Při projíždění kolem nedalekého hotelového domu, si hlídka všimla skupinky osob. V jedné z nich pak poškozený poznal osobu, která jej měla napadnout. Označil též osoby, které měly být útoku přítomny.
 Policisté tedy vyzvali údajného pachatele k prokázání totožnosti a zjistili, že se jedná o sedmadvacetiletého muže z Hrabůvky. Následně byl policisty na místě zadržen, byla mu přiložena pouta a byl eskortován na policejní oddělení, kde si případ převzali kriminalisté.
         Pakliže se dalším vyšetřováním prokáže, že skutek skutečně spáchal zadržený muž, hrozí mu obvinění z trestných činů úmyslného ublížení na zdraví a výtržnictví.
         Trestní zákon za toto protiprávní jednání stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.  nprap. Mgr. Petr Svoboda

“Pavoučí muž” podruhé, tentokrát v cele
        Zhruba před měsícem jsem Vás informovala o nezvyklé sérii krádeží, z nichž byl obviněn 26letý muž. Do bytů a domů měl podezřelý vnikat po překonání značných výškových rozdílů a nevadila mu ani přítomnost poškozených v objektech.
V současnosti čeká 26letý muž v policejní cele na rozhodnutí soudce o vzetí do vazby. K původním sedmnácti skutkům krádeží (i ve stadiu pokusu) totiž „přibylo“ dalších devět skutků. Policejní komisař sdělil dne 21.7.2009 muži obvinění pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné držení platební karty. V trestné činnosti měl tedy pokračovat, tentokrát od 16.6.2009 do 19.7.2009. Škoda na majetku se v tuto chvíli pohybuje ve výši zhruba 363 700 korun (škoda způsobená celou sérií). Modus operandi zůstal stejný, podezřelý se i tentokrát měl dostávat do bytů šplháním po hromosvodu, přes větrací okénka v různých výškách, měl přelézat různě vysoká oplocení rodinných domů...Problémem zřejmě nebyla nezajištěná okna ve výškách 2,2 metrů či 2,5 metrů. Kromě výšek byly „specialitou“ obviněného také situace, kdy mu „nevadila“ ani přítomnost poškozených. Do bytů měl vnikat v době kdy spali, byli na zahradě nebo v dalším případě ve sklípku rodinného domu, kde se majitelé bavili se známými. Nezřídkakdy měli poškození muže vidět, a to buď v bytě, nebo dokonce prchajícího s jejich majetkem. Muž měl s poškozenými dokonce komunikovat. Pokud do bytu vnikl, a obyvatelé se v něm nenacházeli, dveře si měl zajistit řetízkem, aby nebyl rušen.
        Z bytů pak měl muž odcizit finanční hotovost, elektroniku, šperky, tašky a další věci. V některém případě nebyl „úspěšný“, byl vyrušen majiteli a neodcizil nic, nebo odnesl jen část věcí, kterých se původně zmocnil. Využíval faktu, na který občany stále upozorňujeme. Uložené peníze hledal na obvyklých místech, tedy v zásuvkách nočních stolků, mezi prádlem v šatních skříních apod. I zde proto znovu platí apel na občany, aby větší finanční částky či drahé šperky ukládali do bezpečných míst k tomu určených, trezorů či bezpečnostních schránek bankovních ústavů.
Obviněný měl působit v rozsáhlém teritoriu, Ostrava-Poruba, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Vítkovice, Moravská Ostrava, Ostrava-Muglinov, Ostrava-Radvanice... Namátkou lze uvést několik případů této série. Kolem 00.30 hodin, dne 6.7.2009, vyrušil 59letého muže ze spánku neznámý zvuk. Poté, co měl podezřelý vyšplhat pravděpodobně po hromosvodu do výše asi osmi metrů a otevření okna prostřednictvím pootevřeného větracího okénka, měl seskočit do kuchyně. Obyvatele bytu v Ostravě-Vítkovicích tak probudil. Z bytu pak měl muž utéci, neboť byl spatřen majitelem.
        Přes otevřené okno ve výšce zhruba 2,2 metrů nad úrovní terénu, kterým poškozená větrala, se měl dostat muž do bytu v Moravské Ostravě. Z bytu měl odcizit v obálkách odloženou finanční hotovost i vkladní knížku 86leté poškozené. Žena seděla dne 17.7.2009 na lavičce u domu, když se vracela nemohla vejít do bytu, neboť vstupní dveře byly zevnitř zajištěny řetízkem.
Úlek pravděpodobně zažila i 25letá maminka, která šla 30.6.2009, dopoledne se synem na zahradu rodinného domu v Ostravě-Porubě. Během patnácti minut si všimla pootevřeného oken pokojů a zjistila, že schází televizor. Před domem uviděla muže, který televizor nesl. Na muže zakřičela, ten položil televizor na chodník a utekl se zbylými odcizenými věcmi. Do domu se měl muž dostat přes nezajištěné okénko na WC  umístěné ve výšce asi 1,8 metrů. Na rameni prchajícího muže však zůstala brašna s odcizenou videokamerou.
        V prvních hodinách devatenáctého červencového dne došlo ke krádeží věcí z rodinného domku v Ostravě-Radvanicích. Vstupní dveře domu byly odemčeny, neboť se obyvatelé domu s dalším manželským párem, bavili v suterénu domu. Zábava byla v plném proudu, poškozený sice slyšel štěkot psa, ale nepřikládat tomuto faktu větší význam. Až později zjistil, že v době kdy byli přítomni v domě, došlo ke krádeži mobilních telefonů, fotoaparátu, platebních karet, kabelky i dalších věcí za zhruba 6 400 korun.
Obviněný muž byl v minulosti odsouzen za obdobnou majetkovou trestnou činnost, v současnosti mu hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. O faktu, zda se z policejní cely přemístí do věznice, rozhodne soud.
Pavoučí muž - první článek najdete ZDE.

 Najížděl na strážníky – ukončení prověřování
      Policejní komisař ukončil prověřování trestného činu útok na veřejného činitele. Ke skutku došlo dne 19.5.2009, kolem 21.10 hodin, 36letý řidič měl najíždět na strážníka, který jej zastavoval v Ostravě, před křižovatkou ulic Martinovská a 1. ČSA. Sboru. Důvodem k silniční kontrole mělo být zaregistrování vozidla zn. Škoda Favorit, jedoucího v protisměru. Řidič však na znamení k zastavení vozidla nereagoval, začal na strážníka najíždět a z místa ujížděl. Strážník střetu zabránil tak, že měl uskočit. Ujíždějící vozidlo pak strážníci pronásledovali se zapnutým výstražným světelným i zvukovým zařízením a snažili se favorita zastavit. Řidič vozidla měl bránit předjetí přejížděním ze strany do strany, tzv. kličkoval. Nebezpečná jízda skončila nezvládnutím řízení a havárií motorového vozidla, řidič vyjel mimo silnici a v příkopu narazil do stromu. Muž utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl.
Při prověřování bylo zjištěno, že řidič byl vlastníkem příslušného řidičského oprávnění i předmětného motorového vozidla. Pravděpodobným motivem řidičova jednání mohla být skutečnost ovlivnění alkoholem. Provedeným znaleckým zkoumáním byla u řidiče detekována hodnota  3,3 g/kg alkoholu. Stanovené množství alkoholu ve svém důsledku znamená celkové utlumení centrální nervové soustavy, koordinace pohybů je minimální, dokonce při této koncentraci může dojít k úmrtí. Tolerance alkoholu je však individuální. Tento stav je vždy neslučitelný s bezpečným řízením vozidla.
Zjištění ovlivnění řidiče motorového vozidla alkoholem (konkrétně jednou promilí a samozřejmě větším množstvím alkoholu), by v dalších případech, které neskončily smrtí osoby, znamenalo trestní stíhání osoby pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Vzhledem k okolnostem a smrti muže je v tomto případě trestní stíhání nepřípustné a věc byla odložena.
      Pro všechny ostatní zůstane případ jako odstrašující memento, ve chvílích kdy přemýšlí o tom, zda řídit vozidlo pod vlivem alkoholu a auto třeba „jen“ přeparkovat.
Najížděl na strážníky - původní článek najdete ZDE.

vytisknout  e-mailem