Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 26.5.2009

„Boural, napadl policistu”, „Záliba ve škodovkách“ 

„Boural, napadl policistu”, „Záliba ve škodovkách“

nehoda.jpgnehoda.jpg

„Boural, napadl policistu”
     Ostravští policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin útok na veřejného činitele. Ke skutku mělo dojít dne 25.5.2009, kolem 21.35 hodin, na Kafkově ulici v Moravské Ostravě. Útoku na policistu předcházela havárie motorového vozidla ve Vratimově, na ulici K Sokolovně. 21letý muž řídící motorové vozidlo zn. Fiat pravděpodobně nezvládl řízení vozidla, vjel do protisměru, kde narazil do zaparkovaného vozidla zn. Mercedes Benz. Při provedené orientační dechové zkoušce byla u řidiče zjištěna hodnota zhruba 2,5 promile alkoholu. Řidiči byl zadržen řidičský průkaz.
Před provedením odběru krve však měl muž v Ostravě na Kafkově ulici napadnout policistu, konkrétně měl policistu kopnout do kolene a pokusit se jej strhnout k zemi. Policista tento útok odvrátil použitím donucovacích prostředků (hmatů, chvatů). Muž nereagoval na opakované výzvy policistů k zanechání protiprávního jednání, i na zemi se snažil policistu udeřit pěstmi do obličeje a hrudníku. I v době, kdy byl muž spoután, pokusil se policisty opakovaně kopnout. I při umístění na protialkoholní záchytné stanici se měl muž chovat nadále agresivně.
      Útočník byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Muže čeká pravděpodobně sdělení obvinění pro trestné činy útok na veřejného činitele i ohrožení pod vlivem návykové látky. Na pachatele této protiprávní činnosti pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na tři léta.

„Záliba ve škodovkách“
     Policejní komisař zahájil trestní stíhání teprve 15letého mladistvého pro čtyři provinění. Konkrétně je mladistvý podezřelý z provinění neoprávněného užívání cizí věci, poškozování cizí věci, krádež a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
Mladík se měl dne 29.4.2009, kolem 10.55 hodin, zmocnit motorového vozidla zn. Škoda Favorit, v Osravě-Vítkovicích, na Výstavní ulici. Mladistvý měl překonat uzamčení vozidla, nastartovat prostřednictvím vytržení spínací skříňky a po ujetí zhruba pěti metrů, měl narazit do betonové zídky. Následkem bylo poškození vozidla, konkrétně přední části (nárazník, světlomet, blatník, část karoserie a další). Škoda na vozidle byla vyčíslena 21letým majitelem na zhruba 9 000 korun.
      Pravděpodobně po svém neúspěšném „počinu“ měl mladík dále, téhož dne na stejném místě (dne 29.4.2009, kolem 10.55 hodin, v Ostravě-Vítkovicích, na Výstavní ulici), znovu překonat uzamčení dalšího vozidla zn. Škoda Favorit, a stejným způsobem, vytržením spínací skříňky nastartovat a vozidlo řídit z ulice Výstavní, přes Zengrovu, Bivojovu na Chodskou ulici. Zde měl mladík z vozidla vyskočit za jízdy, poté co spatřil policejní hlídku. Mladistvý se dal na marný útěk, byl policisty zadržen na Jeremenkově ulici. Vozidlo bez řidiče samovolně najelo do vyvýšeného náspu. Škodu na favoritu předběžně vyčíslil jeho 34letý majitel z Frýdku-Místku na asi 4 300 korun. 
      Dále měl mladík v době od 9.5.2009 do 11.5.2009, v Ostravě-Vítkovicích, na Místecké ulici, společně se 14letým nezletilým, překonat uzamčení vozidla zn. Škoda Forman, poškodit spínací skříňku, nastartovat. 14letý nezletilý měl pak vozidlo rozjet a po ujetí asi 20 metrů ještě na parkovišti, kde bylo vozidlo zaparkováno, havarovat do kontejneru. Vozidlo bylo tentokrát poškozeno v zadní části, škoda byla předběžně vyčíslena na 5 000 korun.
Znovu stejná doba spáchání i místo (v době od 9.5.2009 do 11.5.2009, parkoviště na Místecké ulici v Ostravě-Vítkovicích), tentokrát se předmětem zájmu stalo vozidlo zn. Fiat Ducato. Spolupachatelé měli do vozidla vniknout nezjištěným způsobem a poškodit spínací skříňku. Fiat měli mít pravděpodobně v úmyslu přechodně užívat. Způsobená škoda tentokrát asi 5 000 korun.
Mladí  „společníci“ se měli dále přes noc z 10.5.2009 na 11.5.2009, v Ostravě-Vítkovicích, na Ocelářské ulici,  zmocnit motorového vozidla zn. Škoda Favorit. Stejný modus operandi, po poškození spínací skříňky, měli nastartovat, v řízení vozidla se měli střídat a s vozidlem havarovat. Následkem havárie bylo poškození pravé části vozidla i interiéru. Způsobená škoda se má pohybovat kolem 15 000 korun.
      Dále měl mladistvý v době od 20.30 hodin dne 7.5.2009 do 01.15 hodin dne 8.5.2009, odcizit v Ostravě-Vítkovicích na Kutuzovově ulici, motorové vozidlo zn. Škoda 120 L. Škodovku měl mladík odcizit, aby ji rozebral na náhradní díly. Ve vozidle se však nacházelo také nářadí a další věci, který „zmizely“ spolu s autem. Škodovku měl mladík řídit a dokonce ji později zaparkovat na dvoře před domem. Tam měl mladistvý vozidlo rozebrat a ponechat na místě pouze torzo karoserie. Díly z vozidla měl mladík odevzdat do sběrny druhotných surovin, kde se podařilo zajistit pouze dveře odcizeného vozidla. 25letý majitel vozidla z Frýdlantu nad Ostravicí vyčíslil škodu na asi 7 000 korun.

      Perličkou může být skutečnost, kdy si mladistvý přišel na obvodní oddělení pro svůj školní batoh se školními potřebami, který byl nalezen v zajištěném vozidle zn. Škoda Favorit. Policisté zajistili v průběhu prověřování množství stop.
 

vytisknout  e-mailem