Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 29.6.2009

“Útočili nožem”, Poškozená vozidla, “První skončil ve dvorku, druhý ve svahu” 

“Útočili nožem”, Poškozená vozidla, “První skončil ve dvorku, druhý ve svahu”

“Útočili nožem”
      Ostravští policisté prověřují okolnosti trestných činů ublížení na zdraví. K prvnímu skutku došlo dne 28.6.2009, kolem 05.00 hodin, v Ostravě-Porubě na Dělnické ulici. 34letý podezřelý měl brzy ráno zabušit či zazvonit u bytu, poté co mu obyvatelé bytu otevřeli dveře, měl dovnitř neoprávněně vniknout a zhruba 15 minut tam setrvat. V průběhu této doby došlo k fyzickému útoku, podezřelý měl bodnout nožem do břicha 58letého poškozeného a způsobit mu bodnou ránu. Zranění si vyžádalo hospitalizaci, doba léčení není dosud známa. Podezřelý se měl po vniknutí do bytu dotazovat na syna zraněného, který spal také v bytě a dotazovat se 30letého muže na bývalou přítelkyni. 30letý muž měl využít chvíle, ve které se k němu 34letý „nezvaný návštěvník“ následně otočil zády a pořezat jej v oblasti hlavy nožem. Následkem útoku je řezná rána na temeni, která byla následně ošetřena lékařem. Doba léčení zranění není rovněž dosud stanovena. Ke druhému skutku mělo dojít kolem 05.35 hodin.
Policisté provedli ohledání místa činu, k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestných činů ublížení na zdraví zahájili úkony trestního řízení. Oběma podezřelým mužům ve věku 34 a 30 let hrozí v případě uznání viny trest odnětí svobody až na dvě léta.

Poškozená vozidla
      Poškození několika vozidel různými způsoby prověřují ostravští policisté. Dosud neznámý pachatel poškodil motorové vozidlo zn. VW Jetta, zaparkované v Ostravě-Porubě na Mongolské ulici, v době od 18.00 hodin dne 26.6.2009 do 09.00 hodin dne 27.6.2009. Neznámý nastříkal na zadní blatník žlutou barvou obrazec ve tvaru kosočtverce. Škoda byla předběžně vyčíslena na 15 000 korun.
Vozidlo zn. Seat Ibiza poškodil pachatel rýhami v laku na předním i zadním blatníku a dveřích. Ke skutku došlo v Ostravě-Porubě na Vietnamské ulici, v době od 21.00 hodin dne 27.6.2009 do 07.30 hodin dne 27.6.2009. Poškozením vozidla vznikla škoda zhruba ve výši 40 000 korun (pouze předběžně stanovena výše škody, tak jako v ostatních případech).
V Ostravě-Hrabůvce na Krestově ulici zaparkoval vozidlo zn. Škoda Octavia 53letý řidič dne 27.6.2009 kolem 16.00 hodin. Dne 28.6.2009, kolem 07.00 hodin zjistil, že dosud neznámý pachatel poškodil vozidlo a způsobil škodu za zhruba 30 000 korun. Neznámý rozbil zadní sklo s přídavným brzdovým světlem a poškodil promáčknutím střechu vozidla.
Dokonce fyzickým atakem skončilo poškození vozidla zn. Ford Focus v Ostravě-Dubině na ulici V. Jiříkovského. 24letý náhodný svědek viděl skupinku mladíků, kopajících do zaparkovaných vozidel dne 28.6.2009, kolem 01.50 hodin. Následkem kopů bylo rozbité zpětné zrcátko fordu. Svědek na mladíky zavolal a šel směrem k nim. Předpokládal pomoc dalších osob, slyšel volání dalšího člověka z okna. Nicméně v situaci zůstal sám, v době kdy dostihl některé ze skupinky, jej měl jeden z mladíků nejprve ohrožovat výpady deštníkem a poté jej měl druhý pachatel deštníkem udeřit do temene hlavy. Následkem útoku byla tržná rána na hlavě svědka, zranění si vyžádalo ošetření lékařem, doba léčení není dosud upřesněna.
Ve třech předešlých případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci, pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti nebo propadnutí věci. V posledním případě jsou dva muži podezřelí z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví. Na tyto pachatele pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na dvě léta. Policisté žádají občany, kteří mohou k věci podat jakékoliv informace (na pachatele měli z oken volat další svědci), aby zatelefonovali na známé telefonní číslo 158 nebo navštívili kteroukoliv policejní služebnu.

Tisková zpráva z 28.6.2009 k poškození vozidel:ZDE

 

nehoda_1nehoda_1
Nehoda_2Nehoda_2


“První skončil ve dvorku, druhý ve svahu”
      Sdělení obvinění pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky si vyslechl dne 28.6.2009 28letý muž. Obviněný měl dne 27.6.2009, kolem 21.25 hodin, řídit motorové vozidlo zn. Škoda Octavia pod vlivem alkoholu. Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem i povětrnostním podmínkám, křižovatku ulic Nad Mlýnkem a Zauliční v Ostravě-Krásném Poli projel, vyjel mimo vozovku a narazil do brány domu. Vozidlo zastavil až náraz do ve dvorku zaparkovaného přívěsu. Škoda na majetku (poškození brány a přívěsného vozíku) byla předběžně vyčíslena na zhruba 15 000 korun. Provedená dechová zkouška řidiče byla pozitivní, vykázala hodnotu 1,67 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz. Muž se podrobil odběru biologického materiálu. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, hrozí mu trest odnětí svobody až na tři léta.
      Druhý, 34letý řidič, „skončil“ po projetí křižovatky v travnatém svahu a vzrostlé zeleni. K havárii motorového vozidla zn. Škoda Felicia došlo dne 27.6.2009, kolem 04.30 hodin, v Ostravě-Porubě. Muž řídil vozidlo po ulici Rudné (ve směru od Zábřehu) k ulici 17. listopadu. Při řízení měl muže postihnout mikrospánek, měl najet na vyvýšený obrubník a havarovat do svahu a vzrostlé vegetace. Škoda na vozidle byla vyčíslena na zhruba 5 000 korun. Při orientační dechové zkoušce byla naměřena hodnota 2,21 promile alkoholu v dechu muže. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz a sdělil mu obvinění pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidič neměl být navíc připoután bezpečnostním pásem a při nárazu měl rozbít hlavou čelní sklo!
     Ostravští policisté jen v průběhu tohoto měsíce provedli dvě speciální akce Síto (z 12. na 13.6.2009, a z 26. na 27.6.2009) zaměřené také na eliminaci dopravních nehod řidičů ovlivněných alkoholem. Při prvním červnovém Sítu policisté zjistili devatenáct řidičů ovlivněných alkoholem, šest osob řídilo vozidla ovlivněno omamnou a psychotropní látkou (drogou) a zadrželi devět osob, podezřelých ze spáchání trestného činu. V druhém červnovém Sítu „uvízlo“ sedm řidičů ovlivněných omamnou a psychotropní látkou (drogou) a 6 řidičů ovlivněných alkoholem. Policisté zadrželi též sedm podezřelých osob ze spáchání trestného činu. I díky těmto speciálním ostravským akcím je v Ostravě detekován alkohol „pouze“ u každé 26 dopravní nehody (statistická data leden až květen 2009). Příznivému stavu napomohou zajisté také každodenní kontroly policistů na ostravských silnicích, v rámci „běžného“ výkonu služby. V Ostravě jsou každodenně používány ke zjištění ovlivnění řidiče drogou jednorázové detekční testy Drugwipe 5+, které po 3-10 minutách policistům detekují přítomnost nealkoholové návykové látky. Zásadní je také využití institutu zajištění vozidla ve všech případech, ve kterých to zákon umožňuje.
      Pro úplnost lze uvést také několik málo statistických dat. Ostravští policisté prověřovali od ledna do konce května 2009 celkem 199 trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a zjistili 163 přestupků přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, konkrétně řidičů vozidel ovlivněných alkoholem (většinou do jedné promile alkoholu).
      Se zahájením motoristické sezóny, mnohých cest na prázdniny a zvýšeným provozem na silnicích, i v souvislosti s ukončením školního roku, budou na silnicích ostravští policisté dohlížet ve zvýšené míře. Četné silniční kontroly nejen u škol a přechodů pro chodce napomohou eliminaci dopravních nehod, jejíchž viníkem se stali chodci nebo speciálně děti, ale také eliminaci dopravních nehod vůbec..

 

vytisknout  e-mailem