Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 30.9.2009

“Brutální týrání - III” 

       Bohužel již potřetí v průběhu dvou posledních měsíců informuji o brutálním týrání. Tentokrát se obětí nestaly děti, jako ve dvou předešlých případech, ale 64letý senior. Svůj následek na těle oběti zřejmě nezanechalo jen závažné fyzické násilí, pravděpodobně se však ani poznání faktu útoku blízkého člena rodiny neobjede bez poznamenání psychiky oběti. Vždyť kde jinde, než ve vlastní rodině, má senior hledat zázemí, ochranu a pomoc. Útočníkem měl být po delší dobu 33letý syn poškozeného.
       Syn je podezřelý, že v blíže nezjištěné době, nejméně od počátku ledna 2006 do 4.9.2009, psychicky, a zejména fyzicky, velmi zle nakládal se svým otcem. Většinou mělo k atakům docházet po předchozím požití alkoholu, syn měl na otce opakovaně znovu a znovu křičet, dále měl několikrát týdně otci vulgárně nadávat. Fyzické ataky měly spočívat nejen v úderech otevřenou dlaní (tzv. fackách), ale také úderech pěstí do obličeje i různých částí těla, jednou až dvakrát měsíčně. Fyzické útoky zanechaly samozřejmě na těle oběti následky. Nejméně ve dvou případech utrpěl poškozený hematomy, v jednom případě došlo ke zlomenině žeber. Muž nevyhledal ošetření u lékaře, neučinil ani oznámení na služebně policie. K atakům docházelo ve společně obývaném rodinném domku v Ostravě.
 

 


       Po dalším útoku dne 11.9.2007 byl senior dokonce převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován zhruba měsíc! Muž měl otce kopat do břicha, žeber i hlavy, následně jej škrtit hadicí a vyhrožovat mu usmrcením. Následkem byly nejen zhmožděniny, ale také zlomenina. Věc byla policisty prověřována pro trestné činy ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, nicméně oběť nedala souhlas k trestnímu stíhání syna a policisté byli nuceni věc odložit.
       Senior měl být však znovu nejméně jednou či dvakrát měsíčně fackován či bit pěstmi do obličeje i dalších částí těla. V roce 2008 mělo dojít k hádce mezi oběma muži, načež měl syn otce na horní části těla opařit horkou vodou, uvařenou ve varné konvici. A znovu poškozený nevyhledal pomoc lékaře ani policistů. V létě roku 2009 měl syn otce dokonce udeřit do hlavy dřevěným prkénkem na maso. Úder byl tak intenzivní, že dřevo se po ráně do hlavy rozlomilo. Znovu se opakoval stejný postup poškozeného – nic neoznámil, lékařské ošetření nevyhledal.
V měsíci srpnu či na počátku září 2009 (v noci), měl syn otci sedícímu v obývacím pokoji nejprve vulgárně nadávat. Senior měl proto v obavách odejít do ložnice, kde měl syn otce uchopit za vlasy, a jeho hlavou tlouci o dřevěnou postel tak, že měl napadený začít krvácet. Hlavou pak měl syn otci tlouci též o zeď.
       Nepochopitelné zacházení vyvrcholilo dne 3.9.2009 večer. Muž měl po otci hodit sklenicí od piva. Předmět zasáhl oběť do obličeje a do oka, načež se rozbil. Střep skla měl zůstat poškozenému v oku. Pomoc lékaře přivolali až následný den (4.9.2009, odpoledne) sousedé, kteří viděli zakrváceného seniora s vážně poraněným okem. Následky útoku jsou bohužel nevratné, zasažené oko bylo operativně odstraněno. Zraněný byl samozřejmě hospitalizován v nemocnici. Doba léčení není dosud stanovena, je však předpokládaná doba  delší než šest týdnů.
       Synovo jednání se mělo stupňovat četností i intenzitou násilí, poškozený tak vzhledem k bezcitnosti a hrubosti jednání vlastního syna pravděpodobně mohl jeho chování chápat jako těžké příkoří, a žít tak v neustálém stresu i obavách z dalšího agresivního jednání i strachu o vlastní život.
Policejní komisař sdělil muži obvinění pro trestné činy týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě a ublížení na zdraví. Na pachatele těchto činů pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let. Obviněný byl vzat do vazby.

      Detailně si proto všímejte v sousedství některých možných faktů, nasvědčujících páchání násilí na seniorech. Hluk, pláč za zdí, viditelné hematomy na tělech seniorů. Naslouchejte, pokud se vám chce senior svěřit se svou životní krizí a jednejte za něj. Zabráníte tak možná nevratným následkům, jako v tomto případě. 

      Detekce domácího násilí páchaného na seniorech je velmi komplikovaná. Velmi těžké je totiž zveřejnit své rodičovské “selhání”. Strach a stud jsou proto příčinou mlčení a zatajování následků ubližování. Některé oběti jsou v pokročilém věku, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, vystaveni “napospas” násilnému chování nejbližších. Počátky mívají mírnější průběh, urážky, okřikování, napomínání. Pokračovat může omezováním s odůvodněním “nikam nechodíš, nic nepotřebuješ” a končit může fyzickým ubližováním.

 

vytisknout  e-mailem