Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 4.6.2009

„Za vším hledej psa (čtyřikrát do stejné prodejny, „jen“ dvakrát do téže benzinky)“, „Couvání pod vlivem“, Obecné ohrožení 

„Za vším hledej psa (čtyřikrát do stejné prodejny, „jen“ dvakrát do téže benzinky)“,„Couvání pod vlivem“, Obecné ohrožení

„Za vším hledej psa (čtyřikrát do stejné prodejny, „jen“ dvakrát do téže benzinky)“
      Když byl na stopu dne 28.5.2009 nasazen pes Koran, on ani psovod neušili, že před sebou mají několik kilometrů a po stopě půjdou víc než hodinu. Ani v době, kdy pes štěkáním označil dvě ukryté osoby, podezřelé z trestného činu krádeže, nepředpokládal žádný ze zúčastněných policistů, že jsou na počátku objasnění série majetkové trestné činnosti. Nutno však podotknout, že úspěch byl podmíněn další profesionálně odvedenou prací ostravských kriminalistů.

K přiblížení situace původní tisková zpráva ze dne 28.5.2009.
  
     Po vystřízlivění čekalo oba podezřelé sdělení obvinění pro trestné činy krádež a poškozování cizí věci formou spolupachatelství. Muž byl navíc v posledních třech letech za obdobný čin dvakrát odsouzen k výkonu obecně prospěšných prací. I škoda způsobená skutkem byla upřesněna na zhruba 33 500 korun. Při prověřování policisté zjistili, že na místě krádeže měl být také třetí podezřelý, který však z místa činu utekl. Profesionálně odvedená práce ostravských kriminalistů pak znamenala zjištění nejen třetího podezřelého, ale také jeho vypátrání. Třetím podezřelým je 29letý muž tzv. bez domova. Pátrání po něm bylo ztíženo také skutečností, že měl přebývat v lese. Ale ani vypátrání osoby prověřování neskončilo a byly zjištěny další skutečnosti nasvědčující spáchání série majetkové trestné činnosti. Muž je podezřelý, že v období od 2.2.2009 do 1.6.2009 spáchal jedenáct skutků krádeží a způsobil tak škodu za zhruba 137 500 korun. Místy činů byla převážně Ostrava-Radvanice či Rychvald.
     Muž měl celkem čtyřikrát odcizit věci z vozidel různých značek Škoda Octavia, Hyundai Getz, Iveco a Renault Trafic. Do vozidel měl vniknout buď rozbitím okna nebo využít nepozornosti majitele a odcizit věci při manipulaci s nákladem. Z vozidel měl odcizit tašky, peněženky, platební karty, brýle, navigaci...
       Do prodejny v Ostravě-Radvanicích, která se mu posléze stala „osudnou,“ se měl „vloupat“ celkem čtyřikrát. Poprvé dne 16.2.2009 v době od 22.50 hodin do 23.50 hodin, měl vypáčit dveře objektu. Z místa činu utekl po aktivaci ochranného systému prodejny. Podruhé měl poškodit dveře a rozbít výlohu prodejny dne 31.3.2009, v době od 21.10 hodin do 21.15 hodin. Z místa činu však měl po spuštění ochranného mechanismu objektu utéci, bez toho že by cokoliv odcizil. Potřetí se však měla krádež již pachateli „zdařit“. Dne 6.5.2009, během pěti minut (od 00.30 hodin do 00.35 hodin), měl rozbít výlohu a odcizit cigarety. Čtvrtý případ se dvěma spolupachateli již známe.
 Muž se však pravděpodobně vracel i na jiné, dobře známé místo činu. Dne 18.5.2009 a 1.6.2009 měl rozbít výlohu čerpací stanice a z objektu odcizit cigarety, finanční hotovost. Při protiprávním jednání došlo k poškození cukrovinek a rozbití keramické vázy.
       Policejní komisař sdělil muži dne 2.6.2009 obvinění pro trestné činy krádež, poškozování  cizí věci a neoprávněné držení platební karty. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Obviněný se k protiprávnímu jednání doznal, trestní stíhání je vedeno na svobodě.

„Couvání pod vlivem“
     Čtyři poškozená vozidla mají být výsledkem řízení 29letého muže z Ostravy. Muž měl řídit vozidlo zn. Renault Laguna dne 16.5.2009 v 17.30 hodin, po ulici Podroužkové k ulici 17. listopadu v Ostravě-Porubě. Při projíždění křižovatkou měl řidič narazit do zaparkovaného vozidla zn. Škoda Felicia. Z místa nehody měl ujet a před domem na ulici Zdeňka Štěpánka při couvání měl podezřelý znovu narazit do zaparkovaného vozidla zn. BMW 320. Jízda vpřed pokračovala střetem se zaparkovaným vozidlem zn. Škoda Octavia, a další snaha o zaparkování skončila střetem s vozidlem zn. Renault Thalia.      
     Rozborem krve byla u muže detekována pozitivní hodnota alkoholu, konkrétně 2,46 promile. Po provedené pozitivní dechové zkoušce se řidič hájil tvrzením, že alkohol požil až po nehodě. Policisté zjistili, že řidič má uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel do konce roku 2011. Řidič je podezřelý hned ze tří trestných činů, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění i ohrožení pod vlivem návykové látky. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti.

Obecné ohrožení
       Úkony trestního řízení k objasnění skutečností spáchání trestného činu obecného ohrožení zahájili ostravští policisté. Zhruba před dvěma měsíci došlo k požáru bytu v Moravské Ostravě na Cihelní ulici (dne 27.3.2009, v době od 06.15 hodin do 07.00 hodin). Na místě zasahovali hasiči, kteří evakuovali z hořícího domu čtrnáct osob (z toho deset dětí). 67letá žena se zranila při skoku z okna, v důsledku pádu na stříšku vchodu. Žena byla převezena do nemocnice. Dále došlo k lehkému zranění 30letého muže, který byl lékařem ošetřen na místě. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 500 000 korun.
      Odborným vyjádřením byla konstatována příčina požáru manipulace s otevřeným ohněm. Při ohledání místa byla vyloučena možnost vzniku požáru v důsledku závady jakéhokoliv spotřebiče. Možnými verzemi příčiny vzniku požáru mohou být jak používání otevřeného ohně, tak důsledek kouření nebo spalování odpadků. Na společné chodbě i v jednom z bytů byl zřejmě uskladňován starý papír a textil.
      Na pachatele trestného činu obecného ohrožení pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

 

vytisknout  e-mailem