Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 9.9.2009

“Sousedy si člověk nevybírá”, “Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě” 

Rychlá navigace v článcích:
“Sousedy si člověk nevybírá”, “Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě”
 

  “Sousedy si člověk nevybírá”
        Okamžiky strachu o život zažila 50letá žena, pohybující se na invalidním vozíku. Dne 7.9.2009, kolem 17.45 hodin, nejprve neoprávněně vstoupil v Ostravě na oplocený pozemek 54letého souseda 43letý muž. S sebou si nesl kovovou tyč. Na zahradě v  uvedené době pobývali manželé ve věku 50 a 54 let. Po příchodu k manželům měl soused pokřikovat, mužem byl proto opakovaně vyzván, aby opustil soukromý pozemek. Na výzvu však soused nereagoval, bylo zřejmé, že je pravděpodobně ovlivněn alkoholem. Muž proto odešel do domu, aby nedošlo k dalšímu napadání a svou přítomností na vlastní zahradě muže „neprovokoval". Žena na invalidním vozíku ze stejného důvodu (rovněž proto, aby souseda „nedráždila“ svou přítomností) odjela na ulici z prostoru zahrady. Na jednání manželů měl reagovat podezřelý nejprve tak, že odešel ke svému domu a po chvíli se měl vrátit, na branku měl uvázat kousek toaletního papíru, přičemž měl současně udeřit opakovaně smetákem do popelnice. Posléze muž sedl za volant nákladního vozidla zn. KIA a rozjel se po ulici za ženou jedoucí před ním na vozíku. Na ženu se měl snažit najíždět, ke střetu však naštěstí nedošlo. Opakovaně měl za ženou zastavit, když zastavila ona a znovu se za vozíkem rozjet, čímž pravděpodobně zvyšoval atak na psychiku ženy. Žena se ve strachu o život snažila řidiči co nejrychleji ujet na elektrickém vozíku, což se jí později podařilo, unikla mezi zaparkovaná vozidla, mezi nimiž se schovala a snažila si přivolat pomoc. Řidič narazil do oplocení domu dalšího souseda a způsobil tak škodu, jenž byla předběžně vyčíslena na zhruba 30 000 korun. Po nárazu uslyšela hluk také obyvatelka domu, do jehož oplocení řidič vrazil. Vyšla proto před dům a uviděla muže, který se měl pokoušet odjet z místa, později na ni křičet a rozčileně gestikulovat rukama. Žena proto měla ustupovat vzad, aby se vyhnula střetu,  současně dvojici míjel 54letý soused, který rovněž slyšel ránu při nárazu a v obavách o svou ženu ji hledal pod koly nákladního vozidla. Přitom jej však stačil 43letý muž udeřit pěstí do obličeje a to i před svědkyní. Napadený na úder nereagoval a snažil se stále nalézt svou invalidní manželku. Žena byla po negativním zážitku silně rozrušená, podat vysvětlení byla schopná až následný den.
        Přivolaní policisté provedenou orientační dechovou zkouškou zjistili hodnotu přesahující 2,7 promile alkoholu. Muž byl zajištěn a umístěn na protialkoholní zachytnou stanici. Následný den čekalo muže po vystřízlivění sdělení obvinění pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky a porušování domovní svobody. Obviněný si dle svého vyjádření pamatoval pouze to, že v dalším městě oslavoval narozeniny, pil rum a dále si měl vzpomínat až na dobu, kdy s ním po nárazu do plotu u vozidla komunikovali policisté. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

 “Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě”
       Rozsáhlá dopravně-bezpečnostní akce proběhla včera (8.9.2009) na vytipovaných komunikacích Ostravska. Výkon služby policistů byl systematicky zaměřen na příčiny dopravních nehod a vlivy způsobující následek na životě a zdraví, jako je například alkohol u řidičů, používání bezpečnostních pásu všemi členy osádky, používání autosedaček, technický stav vozidel, zajištění a upevnění nákladu při přepravě, i mnohé další. Policisté pátrali také po hledaných osobách či odcizených věcech a vozidlech. 
       Kontroly na silnicích realizovalo zhruba pět desítek policistů, které jste mohli potkat ve všech částech Ostravy, Vratimově, Dolní a Horní Lhotě, Velké Polomi. Cílem byla samozřejmě eliminace dopravní nehodovosti. Policisté zkontrolovali 622 vozidel a zjistili 64 přestupků tzv. v dopravě (přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích). Během akce bylo uloženo celkem 61 blokových pokut za 34 900 korun. Jednání tří řidičů, jenž nerespektovali stanovenou rychlost, bylo oznámeno k projednání. Nejčastěji byla k jízdě na silnicích užita vozidla v nevyhovujícím technickém stavu a to konkrétně ve 30 případech. Za tyto přestupky bylo uloženo 30  blokových pokut v celkové výši 8 800 korun. Pět blokových pokut bylo uloženo řidičům či spolujezdcům, kteří nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem (celková výše těchto uložených pokut 3 700 korun). Patnácti řidičům nerespektujícím stanovenou rychlost jízdy byly uloženy blokové pokuty za 19 500 korun.
       Policisté však v Porubě a Slezské Ostravě zadrželi také dvě podezřelé osoby. Kolem 07.35 hodin v Ostravě-Porubě na ulici 17. listopadu policisté zastavili 30letého řidiče vozidla zn. Škoda Forman.  Muž hlídce tvrdil, že řidičský průkaz zapomněl doma. Při kontrole však bylo zjištěno, že mu byl správním orgánem uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel do října 2010. Muži bylo sděleno podezření formou zkráceného přípravného řízení pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  
       Sdělení podezření formou zkráceného přípravného řízení si vyslechl dne 8.9.2009 také 26letý muž, který řídil motorové vozidlo zn. Kia Rio na Těšínské ulici ve Slezské Ostravě (kolem 15.15 hodin), ačkoliv nevlastní příslušné řidičské oprávnění. Muž je podezřelý z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
 

vytisknout  e-mailem