Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dny NATO 2023 z pohledu policie

Ms kraj: Statika, dynamika, opatření, služební slib, prevence 

V souvislosti s touto bezesporu ojedinělou akcí, kterou jak v sobotu, tak v neděli navštívily desetitisíce diváků, realizovala moravskoslezská policie bezpečnostní opatření. Policie se současně na akci prezentovala, a to dynamikou, statikou a rovněž ve slavnostní části, kdy noví policisté složili služební slib.

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali jsme žádnou mimořádnou událost. Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12.

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. Jak již bylo před akcí avizováno, na jedno místo mířil abnormální počet vozidel současně v jednu dobu. Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu.

V rámci slavnostní části této akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman  Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel.

Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Z této oblasti doplním, že zájemci o práci u Policie ČR měli možnost zamířit přímo na letišti v místě statiky ke kolegyním z oddělení náboru a personální stabilizace a dalším personalistkám našeho krajského ředitelství. Pokud by kohokoliv dalšího zajímaly detailnější informace o možnostech uplatnění u policie, informace naleznete v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!: https://www.policie.cz/clanek/pridej-se-k-nam.aspx .

Po oba víkendové dny měli diváci možnost vidět vskutku unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM. Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený.

A velký potlesk sklidili po oba dny od diváků rovněž policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujali pozornost návštěvníků množstvím ukázek. Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti.

Jednotlivá stanoviště policejní statiky byla také v obležení. Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic (připomeňme pomoc cestujícím právě díky této služební lodi: https://www.policie.cz/clanek/policiste-pomahali-cestujicim-porouchane-lodi.aspx ) či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli  zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“ ( https://www.policie.cz/clanek/policie-cr-s-csob-varuji-pred-zvysenou-aktivitou-kybernetickych-zlocincu.aspx ). Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 18. září 2023

Odkazy do noveho okna

doprava1a

doprava1a 

Detailní náhled

doprava1b

doprava1b 

Detailní náhled

doprava2

doprava2 

Detailní náhled

doprava4

doprava4 

Detailní náhled

dynamika kynolog 1

dynamika kynolog 1 

Detailní náhled

dynamika kynolog 2

dynamika kynolog 2 

Detailní náhled

dynamika kynolog 3

dynamika kynolog 3 

Detailní náhled

dynamika ZJ 1

dynamika ZJ 1 

Detailní náhled

dynamika ZJ 2

dynamika ZJ 2 

Detailní náhled

dynamika ZJ 3

dynamika ZJ 3 

Detailní náhled

opatření1

opatření1 

Detailní náhled

personalistika

personalistika 

Detailní náhled

prevence 1

prevence 1 

Detailní náhled

prevence 2

prevence 2 

Detailní náhled

statika 3

statika 3 

Detailní náhled

statika 4

statika 4 

Detailní náhled

statiska2

statiska2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem